Kuppförsöket i Turkiet

100 pro-kurdiska politiker gripna i Turkiet

Av: 

TT

Johan Furusjö

NYHETER

Turkiska polisen har gripit över 100 företrädare för det prokurdiska partiet HDP, enligt statliga turkiska medier.

Personerna anklagas för kopplingar till den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan.

Insatsen genomfördes sedan en utbrytargrupp från PKK, Kurdistans frihetsfalkar (TAK), sagt sig ligga bakom lördagens bombdåd i Istanbul, där dödssiffran nu är uppe i 44 människor enligt nya uppgifter från turkiska CNN i dag.

HDP:s språkrör sitter redan frihetsberövade i väntan på en rättegång om påstådda band till PKK.

Bekymmer för Erdogan

HDP (Folkets demokratiska parti) skrällde när man klarade tioprocentsgränsen och valdes in i det turkiska parlamentet 2015. Partiets framgång innebar att president Erdogans regeringsparti AKP förlorade sin majoritet, och Erdogans planer på att ändra grundlagen för att öka sin egen makt grusades.

Erdogan har sedan dess försökt försvaga HDP, och ett stort antal av partiets parlamentsledamöter har gripits anklagade för samröre med PKK. Efter valet trappade regeringen upp striderna i kurdiska områden och fredssamtalen med terrorstämplade PKK lades ner.

Väntas utnyttja dådet

Angreppen på HDP-företrädare och andra oppositionella har accelererat sedan det misslyckade kuppförsöket i juli. Analytiker tror att det turkiska styret sannolikt kommer använda attackerna i Istanbul för att rättfärdiga sin hårdföra politik.

– Det är nog troligt att regeringen kommer att försöka använda sig av dådet för att legitimera sin egen politik och visa att den hårdföra linjen mot dem man har arresterat och avskedat är legitim, säger Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska institutet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kuppförsöket i Turkiet

LÄS VIDARE

Bilbomb och självmordsattack i Istanbul – 38 döda

ÄMNEN I ARTIKELN

Kuppförsöket i Turkiet

PKK

Turkiet

Istanbul

HDP, Folkens demokratiska parti

AKP