Fortsatta protester mot a-kasseförslag

NYHETER

Regeringen backar inte från sitt hårt kritiserade förslag om högre avgifter och lägre ersättningar i a-kassan. Nu hoppas LO att få med sig TCO på en gemensam facklig protestaktion.

- Förslaget slår hårdast mot lågavlönade och mot kvinnor. Många kvinnor kommer att trilla utanför eftersom de jobbar mindre än 80 timmar i månaden, sade LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson efter ett möte som regeringen anordnade i Rosenbad på måndagen.

Håkansson ville inte gå in på formerna för den manifestation som LO planerar inför riksdagsbeslutet, men gjorde tummen ner för någon form av politisk strejk.

- Det är inte användbart, det är fel instrument. Jag tror heller inte att en politisk strejk ger någon effekt, jag tror att det är tvärtom, sade han.

Saco kritiskt

Även Sacos ordförande Anna Ekström var kritisk efter mötet.

- Det gäller framförallt den mycket lägre ersättningen som arbetslösa studenter får. De som satsat på en lång utbildning och har jobbat innan kommer att förlora mycket.

Ekström anser också att arbetslöshetsförsäkringen blir mer som ett bidragssystem.

- Med det här förslaget är fortfarande premien jättehög men ersättningen blir mindre och mindre.

TCO:s ordförande Sture Nordh är också starkt kritisk och på måndag kommer förbundet att ta ställning till förslaget om den gemensamma protesten med LO.

Tekniskt omöjligt

Sveriges kommuner och landsting befarar att kostnaderna för socialbidrag ökar.

- Övervältringskostnaderna blir stora, och det är klart att vi kommer att begära att få det finansierat av regering och riksdag. I annat fall är det ju våra verksamheter som barn- och äldreomsorg och skola som får betala kostnaderna, sade Britta Rundström, direktör på Sveriges kommuner och landsting.

Enligt Arbetslöshetskassornas samarbetsorganisation (SO) är det tekniskt omöjligt att genomföra förslagen redan vid årsskiftet.

Inga förändringar

Men trots den massiva kritiken har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) inga planer på förändringar.

- Det kommer att genomföras den första januari 2007, slog han fast efter mötet.

På frågan om hur förslaget kan bidra till att skapa nya jobb svarade Littorin:

- Vi hävdar arbetslinjen i a-kassan och ser till att det är en omställningsförsäkring, någonting man har mellan två arbeten och inte en permanent försörjningskälla.

Enligt Littorin ska det också ses tillsammans med förslaget om jobbavdrag och "alla andra åtgärder vi gör för att det ska bli billigare och enklare att anställa".

- De förslagen samverkar för att skapa förutsättningar att få fler i arbete, sade han.

TT