Operachef riskerar åtal

NYHETER

Misstänkt för vållande till kroppskada och framkallande av fara för annan

Foto: Golvet brast under konsert 29 personer fördes till sjukhus.

Norrlandsoperans VD Magnus Aspegren riskerar åtal efter golvraset på operan under en konsert med bandet Mando Diao i vintras.

Då rasade 50 personer genom golvet ner till våningen under konsertlokalen.

Tillsammans med den tekniske chefen vid Norrlandsoperan är Norrlandsoperans VD Magnus Aspegren fortfarande misstänkt för vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan, uppger kammaråklagare Kjell Jannesson. Tre andra personer som varit misstänkta har avförts från utredningen.

– Just nu kan jag inte se att vi brustit i något. Som jag ser det har vi inte kunnat göra något på ett bättre sätt än det här, säger Magnus Aspegren till TT.

Föll två meter

Det var mitt under konserten i januari som en del av golvet plötsligt gav vika så att omkring 50 personer föll två meter till våningen under konsertlokalen. 29 personer fördes till sjukhus och några av dessa blev inlagda för bland annat hjärnskakning och armbrott.

Fastigheten där olyckan inträffade ägs av Umeå kommun och hyrs av Norrlandsoperan.

Magnus Aspegren tycker att det är bra med en grundlig utredning av vem som bär ansvaret för det som skedde, inte minst för att de i publiken som drabbats ska få ut sin ersättning.

– Vi har valt, när vi har suttit i polisförhör, att vara helt öppna med allting. Anser man att vi har gjort något fel då får vi ju ta det. Anser vi att vi gjort allt rätt och på bästa sätt, då ska vi ju försvara oss, säger Aspegren.

De båda misstänkta har tilldelats varsin försvarare och har nu två veckor på sig att ge sina synpunkter på förundersökningen.

TT