Ministrarnas miljonklipp

Publicerad:
Uppdaterad:

De behöver inte jobba – kan leva på sina pensioner

Kan lugnt luta sig tillbaka Ulrica Messing har rätt till stadsrådspension tills hon fyller 65 år. Med 50 000 kronor per månad ger det en summa på 15 miljoner kronor. Hon skulle kunna sluta jobba i dag i gott sällskap med ytterligare nio exministrar.
Foto: Jerker Ivarsson
Kan lugnt luta sig tillbaka Ulrica Messing har rätt till stadsrådspension tills hon fyller 65 år. Med 50 000 kronor per månad ger det en summa på 15 miljoner kronor. Hon skulle kunna sluta jobba i dag i gott sällskap med ytterligare nio exministrar.

Förra s-ministern Ulrica Messing har inte ens fyllt 40, men skulle kunna sluta jobba i dag.

Hon har rätt till nästan 50 000 i månaden i pension.

Ytterligare nio av hennes gamla kolleger får också statsrådspension.

Om en dryg månad blir ministrarna i den förra s-regeringen av med sitt årslånga avgångsvederlag på 97 000 kronor i månaden.

Alla har sökt

Elva av exministrarna har rätt till statsrådspension. Alla har sökt. Bara en blir helt utan pengar. Partiledaren Mona Sahlin tjänar för mycket för att få ut någon pension, eftersom den nuvarande inkomsten dras av från pensionen.

– Som oppositionsledare får hon samma lön som statsministern, 126 000 kronor i månaden. Genom det blir det ju ingenting kvar i pension, säger Torkel Backlund på Statens Pensionsverk, SPV.

Tjänar inget

De flesta av de före detta ministrarna sitter kvar i riksdagen och kommer därmed också att få sin pension sänkt. Det får även Göran Persson som numera jobbar åt pr-firman JKL.

Den enda som uppgett att hon inte kommer att tjäna några pengar alls är f d jordbruks- och konsumentministern Ann-Christin Nykvist, som därmed kan kvittera ut 49 644 kronor i månaden fram tills hon fyller 65. Hon har dock sökt tjänsten som ny generaldirektör på just SPV som ska tillsättas i höst.

Skärpta regler

Ministrarna som har en medelålder på 51 år har i genomsnitt rätt till en pension på drygt 46 000 kronor i månaden. Ulrica Messing som är yngst, skulle ha rätt till 49 567 kronor i månaden om hon inte hade haft sin riksdagslön.

– Men hon får pension efter det gamla regelverket. Det har blivit betydande skärpningar i reglerna, säger Torkel Backlund.

Svårt rekonstruera

Sedan 2005 måste man ha fyllt 50 när man avgår för att ha rätt till statsrådspension.

Händer det att statsråd inte ansöker om pension?

– Jodå, det har hänt. Det dröjde till exempel många år innan Margot Wallström sökte, men då uppmanade jag regeringskansliet att lämna in en ansökan. Ska vi sitta och rekonstruera pensioner bakåt blir det väldigt besvärligt. Därför ser vi numera till att alla som är berättigade söker, säger Torkel Backlund.

Eva Buskas

Publicerad: