Låst läge i journalistkonflikten

NYHETER

Stockholm Ingen öppning skymtar i den pågående journalistkonflikten. Facket vill förhandla direkt med arbetsgivarna – som bara vill ha medling.

Och arbetsgivarna avlossar nya svarsvarsel.

Onsdagens nya lockoutvarsel från Tidningsutgivarna (TU) rör medarbetare som arbetar med webbpublicering. De kommer varken att få lön eller få sätta sin fot på arbetsplatsen från fredagen den 31 augusti klockan 17.00.

– De utför inget arbete och vi betraktar det därmed som att de är i strejk. Då får vår motpart bära kostnaden, säger Bosse Svensson, ordförande för TU:s förhandlingsdelegation, till TT.

Journalistförbundets (SJF) varsel från tisdagen träder i kraft torsdagen den 30 augusti och förbjuder journalister att lägga ut nytt material på webben och förändra eller redigera befintliga texter.

Kritik mot medlarna

TU bemöter nu också SJF:s särskilda varsel från och med den 30 augusti mot alla arbetsplatser i Ander-koncernen, Herenco-koncernen samt Sundsvalls Tidning och Östgöta Correspondenten, som innebär förbud mot allt arbete efter klockan 18.00. TU svarar med löneavdrag för dessa journalister efter klockan 18.00.

Både parterna har de senaste dagarna upprepat att de vill förhandla. Men SJF vill förhandla direkt med TU, som dock vill ha fortsatta medlingsförhandlingar. Båda anser att bollen ligger hos motparten och läget i konflikten verkar låst.

Rune Larsson, en av medlarna, påpekar att medlingsarbetet kräver att parterna vill. Men medlarna har ingenting emot att parterna träffas direkt, understryker han:

– Målet för alla inblandade är ju att det ska bli ett avtal, säger Larsson till TT.

SJF har riktat kritik mot medlarna för att de inte lyssnat tillräckligt på deras önskemål och att de inte riktigt begripit frågan om upphovsrätten som är central för fackets del.

Tunnare HD

Totalt var ett 100-tal tidningar indragna i konflikt på onsdagen. Helsingborgs Dagblad omfattats av två varsel. Dels en arbetstidsblockad där journalisterna inte får arbeta mer än åtta timmar per dygn och 40 timmar per vecka och dels ett speciellt varsel där tidningen inte får publicera externt producerat material, som TT-texter och foton från bildbyråer.

Men chefredaktören Lars Johansson tycker det går bra:

– Vi har mer egenproducerat material och mer personliga notiser. Vi jobbar helt enkelt mer och kreativiteten har ökat eftersom vi måste tänka mycket mer på vad vi ska göra, säger han till TT.

TT