Tusentals studenter får inte rabatt på SL

NYHETER

Nya studentrabatten gäller bara universitets- och högskolestudenter

Foto: Vilken student är du? SL:s nya studentrabatt gäller bara universitets- och högskolestudenter. Stockholms cirka 6 000 studenter på kvalificerad yrkesutbildning omfattas inte.

Den här veckan införde SL sin nya studentrabatt. Men elever på Komvux, folkögskola eller kvalificerad yrkesutbildning (KY) omfattas inte av rabatten.

En KY-studerande på Medieinstitutet hörde av sig till aftonbladet.se. Han blev nekad att köpa studentkortet, ett terminskort med nedsatt pris för studenter. Problemet var att han endast hade CSN-kort för att intyga sina heltidsstudier.

– Men senast i förra veckan stod det på SL:s hemsida att CSN-kort var ett av de studielegitimationer som SL godkänner. Nu har de tagit bort det, säger studenten.

”Ekonomiskt är ingen skillnad”

CSN-kortet är framtaget för att fungera som studieintyg för gymnasieungdomar, studerande vid folkhögskola, komvux och vissa fristående skolor.

– Vi förhandlar med olika företag för att få till stånd bättre ekonomiska villkor för dessa studenter, säger Magnus Forss, presschef på CSN.

Han tycker att det skulle vara intressant att höra hur SL motiverar skillnaden mellan grupperna.

– Ekonomiskt är det ingen skillnad. Och kontrollfunktionen är likadan på korten, säger han.

”Motsvarar SJ och SAS”

Men Björn Holmberg, presschef på SL, kan inte svara på varför man skiljer på studentgrupperna. Enligt honom var landstingets uppdrag till SL att utforma ett rabattsystem som motsvarar det hos SJ och SAS.

– Och både SAS och SJ har som krav att man ska vara universitets- eller högskolestudent, säger han.

Men både SAS och SJ godkänner CSN-kort som studerandeintyg för sina rabatter?

– Ja, men då vill vi gärna se ett papper eller intyg att man är högskole- eller universitetsstuderande, säger Björn Holmberg.

Men CSN-kortet är framtaget för att gälla som intyg för studenter på andra ställen, inte universitet och högskola.

– Och då kan vi inte acceptera det, säger Björn Holmberg.

”Vi är precis lika fattiga”

SL:s studentkort för höstterminen ger ungefär 35 procents rabatt jämfört med att köpa 30-dagarskort.

– Det är anmärkningsvärt att politikerna inte anser att vi har rätt till studeranderabatt på SL. Vi tar också studiemedel och är precis lika fattiga som studenter på universitet och högskola, säger den student som kontaktade aftonbladet.se.

Enligt Staffan Bolin, utbildningsdirektör på Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning, finns det ungefär 6 000 KY-studenter i Stockholm. Han menar att det är ganska vanligt att KY-utbildningen glöms bort i olika sammanhang.

– För något år sen fanns KY inte med på utbildningsdepartementets hemsida, säger han.

Så här säger SJ och SAS:

FAKTA KY-utbildning

Läs mer om SL:

Linda Nohrstedt