Professor anmäler Nykvarns kommun

NYHETER

”De visste inte vad de gjorde”

Beatrice, åtta månader, omhändertogs efter ett anonymt tips.

Senare hävde länsrätten beslutet och nu polisanmäls kommunen av en professor i folkrätt.

– De gjorde ett tvångsomhändertagande utan att veta vad de gjorde, säger Göran Lysén.

Foto: paula noordh
Jessica Sundling har nu fått tillbaka sin lilla dotter.

I april knackade två socialarbetare och fem poliser på Jessica Sundlings dörr. De hade kommit för att omhänderta hennes dotter Beatrice.

Upprinnelsen var ett anonymt tips om att familjens sommarhus var en olämplig miljö för ett barn. När familjen inte dök upp på ett möte med socialtjänsten beslutades om ett omhändertagande.

Många allvarliga fel

Nu polisanmäls Nykvarns kommun av Göran Lysén, professor emeritus i folkrätt vid Uppsala universitet. Han menar att kommunen begått många allvarliga fel.

– Ska någon bli berövad sin frihet måste ärendet undersökas i botten. Så har det inte varit här. Det är dålig tillämpning med mycket tyckande och godtycklighet.

Enligt honom borde kommunen utreda saken noggrannare annars strider agerandet mot Europakonventionen. Ett missat möte räcker inte.

– Någon borde bekvämat sig med att gå dit och titta. Man har ingen skyldighet att inställa sig hos de sociala myndigheterna.

Men är det inte bäst att ta det säkra före det osäkra när det gäller ett barn?

– Det är klart att det kan finnas akuta fall med barn. Men om det fanns tid att kalla till möte på socialkontoret då kanske det inte var så akut.

Lite för lätt att agera godtyckligt

Enligt Göran Lysén är det vanligt att liknande fall inte utreds ordentligt. Han säger också att Sverige är känt i Europa för sin dåliga rättssäkerhet.

Var ligger felet?

– Det är inte bara Nykvarns kommun som agerat fel. I hela systemet är det lite för lätt att agera helt godtyckligt och gripa in utan spärrar för rättsäkerheten.

Enligt Göran Lysén borde familjen stämma kommunen på skadestånd.

– Tänk dig själv om fem poliser ringer på för att ta barnet efter att grannkärringen har anmält. Det är rena Kafka.

Stefan Frölund, chef för individ- och familjeomsorgen på socialtjänsten i Nykvarns kommun vill inte kommentera anmälan.

– Vi har blivit både polisanmälda och JO-anmälda så vi väntar på de pågående utredningarna. I övrigt hänvisar jag till det vi sagt tidigare.

Allt om fallet Beatrice

Olof Jönsson