Så osäker är din bank

NYHETER

Nordea sämst – men skillnaden inte särskilt stor

Det är ingen slump att bedragarna ger sig på Nordea.

Banken har sämst säkerhet på nätet.

– Det skulle gå att göra samma sak mot andra banker men det hade varit svårare, säger Mårten Trolin, it-säkerhetsexpert.

För att bedragarna ska lyckas krävs att säkerhetsnivån i banken är låg. Nordea har sämst säkerhet.

Men skillnaden mellan de skrapkort som Nordea använder och andra bankers koddosor som genererar en unik kod är inte så stor.

– Har man väl tagit sig in i kundens dator kan man låta en trojan registrera det som händer och lagra informationen för att plundra kontot, säger Mårten Trolin.

Trojan planteras

Men för att bedragarna överhuvudtaget ska kunna komma åt data krävs att de lyckas plantera en så kallad trojan i kundens dator. Det sker oftast genom att man lurar kunden att klicka på en bilaga i ett mejl som påstås vara en uppdatering av ett virusprogram eller något liknande.

Om trojanerna kommer in i datorn går de flesta system att knäcka. Inte ens bank-id är säkert i det läget. Bank-id ligger som en fil på datorn som en trojan kan skicka vidare till bedragarna vid nästa internetuppkoppling.

Unik kod bäst

Den enda riktigt säkra metoden är enligt Mårten Trolin en unik kod som skapas för en viss transaktion till ett visst konto med ett bestämt belopp.

– Sådana skulle vara ointressanta för bedragarna, säger Mårten Trolin.

Få med godkänd säkerhet

Skaffa ett bra skydd åt datorn

Peter Pettersson