Tomten har 34 mikrosekunder

Uppdaterad 2016-12-16 | Publicerad 2007-12-03

Expert: Släden måste köras i 5.800 kilometer i timmen

BRÅTTOM, BRÅTTOM... Om tomtens tidschema ska hålla enligt traditionen måste han sätta överljudsfart på julafton. Experter har räknat ut att färden jorden runt måste gå i 5.800 kilometer i timmen, annars kommer han försent.

Om tomten kommer till dig på julafton så går hela leveransen på 34 mikrosekunder.

Mer tid än så har han inte, har svenska ingenjörsföretaget Sweco räknat ut.

Släden måste köras i 5.800 kilometer i timmen – annars spricker tidplanen.

Den moderna tomten måste ta sig fram i överljudsfart om paketen ska hinna levereras till alla barn.

Trots att tomtens existens inte ens har bekräftats har ingenjörsföretaget Sweco gjort en kvalificerad beräkning av hur rutten måste se ut för att uppdraget ska ha en chans att lyckas.

Miljarder hem

Antalet mottagare är barn i ungefär 2,5 miljarder hem.

– Vi beräknar sedan att det finns 48 personer per kvadratkilometer i genomsnitt i världen, och att det är i genomsnitt 20 meter mellan varje hem, säger Anders Larsson vid Sweco till nyhetsbyrån AFP.

Experten vill också flytta på tomtens hemvist för att få en mer tidseffektiv resa. Startar tomten färden från traditionella Nordpolen kommer han nämligen inte att hinna dela ut allt hur han än bär sig åt.

– Men om tomten lyfter från centrala Kirgizistan i Centralasien och kör mot jordrotationen har han två dygn på sig, säger Larsson.

Kör miljövänligt

Renarna får ta i ordentligt för släden måste färdas i minst 5.800 kilometer i timmen – drygt 1,61 kilometer per sekund. Det kan jämföras med rymdfärjan som dånar upp i rymden i farten 7,87 kilometer per sekund.

Den trationella tomten kör alltså mer miljövänligt.

– Han har 34 mikrosekunder på varje ställe och då ska han nerför skorstenen, lämna presenterna, ta en pepparkaka och sedan hoppa tillbaks i släden, säger Larsson.

Andra har räknat ut att tomtens färd borde sluta med katastrof. Utan värmeplåtar á la rymdfärja går den gigantiska paketlasten, renarna och hela härligheten samma öde till mötes som en oskyddad rymdfarkost på återinträde i jordatmosfären.

Kombinationen av fart, miljarder paket och atmosfärisk friktion borde helt enkelt förvandla hela ekipaget till ett glödande inferno på mindre än en sekund.

Följ ämnen i artikeln