”Betala ut bidrag i matkuponger”

NYHETER

Läsarna: ”Bidragstagare ska inte ha råd att röka eller åka på semester”

Är det ok att inte vilja jobba? Majoriteten av Aftonbladets läsare tycker att man inte ska kunna leva på bidrag om man är frisk och kapabel till arbete.

– Självklart är det okej att inte vilja jobba. Vissa saker behöver man göra även om man inte vill, skriver signaturen Theans på aftonbladet.se:s forum.

Diskussionen om huruvida man ska ha rätt till socialbidrag, om man inte vill jobba har varit stor i forumet. Många av läsarna är upprörda över att man kan utnyttja systemet genom att få bidrag utan att behöva arbeta.

– Jag sommarjobbar nu och får ut en skitlön. Men so what!! Jag har ett sommarjobb. Gick en ”kurs” i mentorskap, där många satt med armarna i kors och vägrade delta och ens söka jobb. För dom orkade inte. Vad är det för mening att jobba när man har grannar och kompisar som bara njuter och tar ut bidrag??? Det är ju mina skattepengar dom använder till att inte jobba. Suck!!!! skriver Busigabus.

”Bo i koja och bygg eget elverk”

Ett och annat förslag på hur man kan ändra bidragssystemet har trillat in. Bland annat av Lunkan:

– Vi borde göra om bidragen så att de inte utbetalas i pengar, utan i t ex matkuponger, klädkuponger osv. Bidragstagare ska inte ha råd att röka eller åka på semester. Då måste man jobba! Sverige är för slappt mot dessa snålåkare.

Spånken hade ett annat förslag på hur man kan klara sig utan ett vanligt jobb eller bidrag:

– Bo i koja, bygg eget elverk, skaffa egna kor, grisar, höns etc och lev som man gjorde förr i tiden - helt ok. Läste för många år sedan om en gubbe som bosatte sig ute i bushen och levde på vad naturen gav. Han hade en levnadsomkostnad på ca 10 000 kronor per år, och det finansierade han genom att bl a sälja ägg och bär.

”Förtjäna sin plats i samhället”

Att jobba är sunt och bra för människor har Josh86a slagit fast och tar sig själv som ett exempel:

– Jag är världens lataste människa och hade älskat att slippa jobba men om inte jag gör jobbet så måste ju någon annan stackars sate göra det istället, och då är man inte längre lat - då är man egoistisk. Man jobbar för att förtjäna sin plats i samhället enligt mej. Skatterna är väl inte underbara och går till mycket skit jag inte vill gynna men i slutändan tycker jag att det är vitalt att alla gör sitt bästa vare sig det är kul eller inte - för det är sunt. Utan jobb skulle vi alla vara feta och ha tio katter vid namn Tussan och Missan.

”Många sjuka släpar sig till jobbet”

En del läsare belyser skillnaden mellan att inte vilja jobba och inte kunna jobba till exempel på grund av sjukdom.

– Är man dokumenterat sjuk och arbetshinder föreligger så måste andra system gå in men det finns ju instanser som kan utreda den saken. Att inte vilja jobba får absolut inte vara en anledning för att lyfta bidrag!

Det finns människor som arbetar trots grava både psykiska och fysiska handikapp. Folk som "släpar" sig till sitt arbete. All heder åt dessa! Skriver Aktiva Ada.

– Visst är det ok att inte vilja jobba. Men man ska banne mej inte få betalt för det. Lite ordning får det vara, skriver Åskmannen.

Arna Sunje