Nyheter

Moderat öppnade hemlig e-post till s

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Moderaten Magdalena Andersson fick mejl med hemliga uppgifter som egentligen skulle till hennes namne socialdemokraten Magdalena Andersson. Uppgifter som sedan spreds vidare.

Ett misstag, säger moderaterna.

Dataintrång, säger socialdemokraternas advokat.

Sedan i februari i år har den moderata riksdagsledamoten Magdalena Andersson fått mejl som var avsedda för socialdemokraten Magdalena E Andersson, politisk sekreterare hos riksdagens socialdemokrater.

Magdalena Andersson har lovat att radera e-post som inte har varit avsett för henne. Men när hon fick ett mejl som innehöll hemliga uppgifter om budgeten, avsett för hennes namne, så printade hon ut det och sparade utskriften i ett kuvert. Kuvertet öppnades sedan när statsrådsberedningen var församlad, skriver Dagens Nyheter.

– Det var dumt, det hände i budgettider. Jag såg mejlet i mobil och att det var LO och då kontaktade jag Sandström. Sedan ringde jag min namne, säger Magdalena Andersson (m) till DN.

Dataintrång

Enligt statssekreterare Mikael Sandström (m) blev Ulrica Schenström "förbannad" när de på mötet såg att dokumentet var socialdemokraternas. Han uppger att man då förstörde dokumentet.

– Vi beklagar det som hänt, det var jävligt dumt, säger han till DN.

Socialdemokraterna har dock valt att koppla in advokaten Percy Bratt. Han menar att händelsen kan röra sig om dataintrång.

– Om man har ett e-post och är informerad om att det är avsett för annan adressat kan det vara dataintrång. Det finns ingen praxis på detta men det finns ingen grund för att hävda att den som äger datautrustningen, har rätt att gå in och läsa meddelandet, säger Percy Bratt till DN.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert: