Här sabbar de i tunnelbanan

NYHETER

Protest mot SL orsak till stanken i Stockholm

1 av 5 | Foto: DRABBADE RESENÄRER Oskyldiga i tusental drabbas av aktivisternas sabotage. Under en längre tid har stanken i Slussens tunnelbanestation i Stockholm varit bedövande.

Här slår den underjordiska rörelsen till mot Stockholms tunnelbana.

-Så länge SL och Connex behandlar folk som skit kommer såna här saker fortsätta att hända, hotar gruppen i sitt forum.

Aftonbladet kan idag avslöja att ett sabotage ligger bakom de senaste månadernas kaos vid Slussen.

Tre ynglingar dokumenterar i en film som ligger ute på internet hur de tränger ner i ett allt trängre tunnelsystem där rostiga rör och dammigt bråte är kuliss.

En lucka i tunnelgolvet bryts upp och trion går ner i avloppssystemet där en träbarriär rivs till pinnved och lämnar vägen öppen till en stinkande avloppstunnel där mänsklig avföring, urin och regnvatten blandas till en brungrå soppa.

Nu är vägen mellan avlopp och tunnelbanestationen vidöppen.

Säkra på saken

Filmsekvensen chockar Stockholm Vatten.

Sedan i somras har de försökt hitta en naturlig förklaring till stanken som de senaste månaderna plågat 100000-tals resenärer som passerat Slussens tunnelbanestation.

Efter att ha sett filmen är de chockade - och säkra på orsaken till problemen.

-Helt otroligt! Det är helt klart Slussentunneln på bilderna. Och träbarriären som de river satte vi upp för ett tiotal år sedan. Jag såg själv till att det blev gjort.

Flera hundra tusen kr

-Det här är ett rent sabotage som det kräver stora kostnader att återställa - säkerligen flera hundratusen kronor, säger Lars Rosengren, arbetsledare på Stockholm Vatten.

På ett nätforum för Urban exploration tar rörelsen på sig sabotaget i Slussen - och hotar med fler aktioner. Motivet ska vara hat mot SL och Connex som driver tunnelbanan.

-Hade det patetiska företaget inte behandlat både sin personal och sina kunder som skit så hade sånt där aldrig hänt. Känner så många som blivit svårt misshandlade av SL/Connex-personal och dess anlitade vaktbolag under åren och sen bara fått lögner emot sig i rätten, skriver en person.

Sabotaget mot Slussen polisanmäls efter Aftonbladets avslöjande.

-Vi håller på att säkra tunneln, säger Sverker Westman, säkerhetsansvarig på Stockholm Vatten.

-Det som de här ungdomarna håller på med är förfärligt och livsfarligt. De riskerar ju att förolyckas när de ger sig in i tunnlarna, säger han.

Kjell Lindgren på citypolisen känner till Urban exploration-rörelsen.

-Men det här är första gången jag hört talas om att de ska ha varit inblandade i något brottsligt, säger han.

Attacken mot Slussen uppges vara en hämnd på SL och Connex.

-Om det är ett sabotage mot Stockholm Vattens tunnel, så är det utmärkt att de gör en polisanmälan. Resten vill jag inte kommentera, säger Johan Hedenfalk, säkerhetsansvarig på SL.

Tidigare fall

Detta är Urban exploration

Dan Panas