Bråk om nalle på högsta nivå

Av: Mikael Stengård, TT-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Muslimska lorder bistår Sudanlärare

Två muslimska lorder från Storbritannien satt på lördagen i möte med Sudans regering för att bistå den lärare som dömts för att ha smädat islam.

Samtidigt uppger lärarinnan Gillian Gibbons att hon mår bra, uppger AP.

Lärarinnan Gillian Gibbons dömdes till fängelse och utvisning.
Foto: Reuters
Lärarinnan Gillian Gibbons dömdes till fängelse och utvisning.

Lord Ahmed och baronessan Warsi, som båda sitter i det brittiska parlamentets överhus, träffade på lördagen företrädare för den sudanesiska regeringen för att diskutera fallet.

Det är oklart vad som framkom under mötet, uppger AP. Brittiska ambassaden beskrev besöket som ett privat initiativ.

Den brittiska läraren Gillian Gibbons dömdes i torsdags till 15 dagars fängelse och utvisning för att ha låtit sina elever kalla en nallebjörn som användes i skolan för Muhammed.

Gibbons gjorde sitt första officiella uttalande efter domen i dag. Hon säger att hon mår bra och att hon behandlas väl.

– Jag vill att människor ska veta att jag behandlas väl, och speciellt att jag får bra mat. Vakterna frågar hela tiden om jag har allt jag behöver, citerade Channel 4 News lärarinnan.

Hon tackar också alla som stöttat henne, speciellt den brittiske premiärministern Gordon Brown.

Protester

I fredags – i samband med veckans viktigaste bön, då det ofta hålls predikningar med politisk genomslagskraft – tågade tusentalet upprörda människor genom huvudstaden Khartum och krävde att Gibbons ska dödas. Tåget gick förbi skolan där hon undervisat lågstadieelever. Demonstranterna ropade religiösa och nationalistiska slagord och brände tidningar med bilder av Gibbons.

Även utanför brittiska ambassaden genomfördes protester, men inget våld rapporterades.

Hög nivå

De två lorderna, som båda har pakistanskt påbrå, planerade att hålla en presskonferens efter sitt möte med myndighetsföreträdare. Nazir Ahmed företräder regeringspartiet Labour och adlades i Storbritannien 1998. I den brittiska samhällsdebatten har han flera gånger kritiserat sammanhang där han anser att muslimer behandlas sämre än andra. Sayeeda Hussain Warsi är jurist och medlem av det konservativa partiets skuggregering.

Gibbons blev polisanmäld för nallenamnet av skolpersonal.

Förslaget att döpa nallen till Muhammed kom från en av eleverna och stöddes av en majoritet av barnen. Gibbons för att ha spritt hat, kränkt religionen och visat ringaktning mot andras religiösa känslor.

Gibbons hade kunnat dömas till 40 piskrapp eller ett halvårs fängelse.

Storbritanniens utrikesminister David Miliband har kallat händelsen ”ett oskyldigt missförstånd”.

Publicerad: