Järva får ansiktslyft

NYHETER

Ökad trygghet och fler affärslokaler

1 av 4 | Foto: 1970-talsbygget Tensta Allé ...

Nu ska Järva få ett lyft.

I går presenterades riktlinjerna för ”Järvalyftet”.

De flesta hus i Järva byggdes i början av 1970-talet, och enligt Svenska Bostäder är det hög tid för upprustning. 170 miljoner kronor satsas på projektet ”Järvalyftet”, upprustningen av stadsdelarna runt Järvafältet: Akalla, Hjulsta, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta.

”En långsiktig investering”

I går presenterade Svenska Bostäders ordförande samt bostads- och integrationsborgarråd Kristina Alvendal, m, och vd Göran Wendel sina idéer om hur stadsmiljön kan se ut på Järva i framtiden.

– Järvalyftet är ett nytt sätt att arbete med stadsförnyelse. Det här är inte ett kortsiktigt projekt, utan en långsiktig investering som sträcker sig minst ett decennium framöver, säger Kristina Alvendal i ett pressmeddelande.

Ökad trygghet

Vissa av husen förändras radikalt för att öka tryggheten, till exempel ombyggnationer av entréer och bortbyggande av loftgångar.

Även den yttre miljön ska göras om för att öka tryggheten i stadsdelarna. Det kan handla om att ta bort mörka gångstråk och broar och göra miljön mer luftig. Dessutom ska fler affärslokaler skapas.