Svensk professor delaktig i priset

NYHETER

Christian Azar: Roligt vara med i ett sådant sammanhang

En svensk professor fick i dag en liten del av Nobelprisäran.

Christian Azar, 38, har sedan 2001 varit en av experterna i FN:s klimatpanel som nu alltså delar fredspriset med Al Gore.

– Det är roligt att vara med i ett sådant sammanhang, säger han till aftonbladet.se

Redan 2001 klev Christian Azar, professor i fysisk resursteori vid Chalmers, in som en av experterna i FN:s klimatpanel 2001. Och i våras satt han med i Bangkok under slutförhandlingarna inför den fjärde rapporten.

Han är glad för Nobelpriset, men vill på inget sätt ta på sig äran.

– Jag känner nog att det är de som drog igång hela IPCC som ska ha den stora äran. Men det är klart att det är roligt att varit med i ett sådant sammanhang.

Vad betyder det här priset?

– Det är jättebra. Klimatfårgan får större uppmärksamhet och även IPCC:s vetenskapliga arbete. Jag tänker att det finns två vågskålar. I den ena vågskålen finns motståndet mot klimatpolitiken. I den andra vågskålen läggs små små stenar tills den tippar över. I vissa delar av världen har den redan börjat tippa över och det här priset bidrar till det.

Varför är IPCC en värdig pristagare?

– För att man på ett bra sätt har försökt kommunicera det man vet om klimatfrågan till politiker, beslutshavare och till allmänheten.

Vad tycker du om Al Gore som pristagare?

– Han gör ett väldigt bra jobb, men jag kan inte bedöma vem som bör få det.

Tror du att priset kan få betydelse för FN:s klimatkonferens på Bali i december?

– Det kommer säkert bidra lite. Men man ska också komma ihåg att när Balimötet äger rum så är fortfarande Bush amerikansk president och de amerikanska förhandlare som åker dit gör det utan viljan att driva igenom någonting. Det är först när USA vänder som det kan börja hända saker.

Ska du fira i dag?

– I så fall genom att kolla på en bra film med barnen.