Moderna män faller för kniven

Moderna män med en faiblesse för rakning med kniv kan nu få sitt lystmäte där Östgötagatan förvandlas till en gatstump i Harlem. Här får ett utdöende släkte nytt liv.

- Vi erbjuder killarnas motsvarighet till tjejernas ansiktsbehandling, säger Håkan Ström, barberare på Barber & books.

Nu kan dagens moderna män resa bakåt i tiden. På nyöppnade Barber & books har historiens vindar blåst in över Atlanten. Här, endast ett stenkast från Medborgarplatsens vitala gatuliv, lurar ovanligt starka Harlemvibbar. Över ett schackrutigt golv hänger klotlampor och längs väggarna färglägger livsnjutarböcker de gråmålade hyllorna. Barberaren Håkan Ström har sitt tillhåll lite längre in i lokalen, där knivarna vässas och skägg ryker.

- Vi erbjuder killarnas motsvarighet till tjejernas ansiktsbehandling, så nära en skönhetsbehandling för män som man kan komma. Och då är det givetvis tal om behandlingsformer från England och USA, berättar han.

Klippning, rakning med kniv, varma omslag och nackmassage. Således en högborg för manlig fåfänga. Jag känner mig vilsen. Få butiker i Stockholm är i dag lika genusnischade.

- En vanlig hårsalong riktar sig främst till tjejer. Här är det tvärtom. Ett mannens revir. Män behöver en plats där de kan snacka med andra män i en maskulin miljö. Det kan ta emot för en 35-årig man att behöva prata mjällproblem med en 20-årig kvinnlig frisör. Här är det förhoppningsvis fritt fram att lufta problemen, säger Håkan Ström, tidigare topstylist på Björn Axén, numera del av ett utdöende släkte. I dag finns ingen barberarutbildning i Sverige.

- Nej, de flesta barberare börjar närma sig eller är redan i pensionsåldern.

Att raka med kniv verkar dock gå hem hos den yngre massan. På helgerna är Håkan Ström ofta i färd med att ansa blivande äkta män under svensexornas mellanlandning i shopen.

Men rakar Håkan Ström och hans kollega verkligen med en tvättäkta barberarkniv?

- Vi använder rakbladsknivar med engångsblad för hygienens skull.

Och det lättaste skägget att trimma?

- Många gånger det täta och lockiga. Är det glest mellan stråna är det svårt att få det att flyta, säger Håkan Ström och påminner om skäggets möjligheter att leda synen på villospår. Ett smalt ansikte kan kompenseras av ett stort skägg och en skäggstubb på vinterblek hud framkallar en känsla av trötthet. Om det nu är vad man vill uttrycka.

Kort, hur arbetar ett proffs på området?

- Med stor precision, noggrannhet och verktyg av hög kvalitet. Då får du ett lyckat resultat. Glöm talesättet att en bra frisör, eller i det här fallet barberare, kan klippa med en glasbit.

Skulle du själv lyckas klippa enbart med en glasbit?

- Säkert. Men då förstör man håret.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

Fakta Barber & books

Publisert: