Dubbelt jubileum på Ramlösa brunnspark

NYHETER

300 år sedan Linné föddes

Foto: I Skåne finns fyra så kallade ”Linné was here”-platser. På Ramlösa brunnspark pågår ett stort renoveringsarbete inför sommarens dubbeljubileum.

Det nya året tillhör Linné. I Ramlösa blir det dubbeljubileum.

300 år har gått sedan Carl von Linné föddes och lika många år har gått sedan Ramlösa brunnspark i Helsingborg grundades av provinsialläkaren Johan Jacob Döbelius.

Parken har utsetts till en av Skånes fyra så kallade ”Linné was here”-platser och för att komma i ordning till festligheterna som startar i maj och till jubileumsdagen i juni är ett stort renoveringsarbete på gång.

–?Vi rustar rätt så rejält i parken. Bland annat har vi restaurerat källan där Ramlösavattnet ursprungligen kommer ifrån, säger Ole Andersson, stadsträdgårdmästare på parkontoret i Helsingborg.

–?Det finns dokumenterat att Linné besökte vår park flera gånger, så för oss är 2007 ett festligt år i dubbel bemärkelse.

I mellandagarna fick parkkontoret också klartecken från länsstyrelsen att en renovering av det byggnadsminnesskyddade Pelarhuset är okej.

–?Det känns jätteroligt. I norra gaveln finns ett rum som egentligen inte har använts förut. Vi har tänkt att öppna en utställning där när allt är klart, säger Ole Andersson.

Kajsa Sigvardsson (.se)