Risk för laviner i svenska fjällen

NYHETER

Helt avstängt i Abisko

Luleå (TT)

Det är risk för laviner i de svenska fjällen.

I Abisko var faran så stor att liften hölls stängd under lördagen.

På skidanläggningar som Åreliftarna, Dundret, Ramundberget och Tänndalen bedömdes lavinrisken på lördagen som betydande, eller en trea på en femgradig skala.

I Abisko var siffran fyra av fem, vilket betyder stor risk och att både laviner utlösta spontant och av människor är troliga.

– Vi har stängt liften i dag på grund av lavinfaran, säger Stefan Mårtensson, anläggningschef vid Abisko Turiststation, till TT.

Han är även lavinexpert vid Svenska liftanläggningars organisation (SLAO) samt forskar om laviner vid Luleå tekniska universitet.

I Sverige är det skidanläggningarna som kontrollerar risken för laviner och SLAO presenterar en sammanställning. Därmed gäller bedömningarna endast områden som går att nå från de liftar som hålls öppna.

Flera dödsfall

Varje år brukar någon omkomma i en lavinolycka i Sverige. Förra året dog två personer – en skidåkare i Åre och en skoteråkare i Abisko. Båda åkte offpist, och det är bara då man behöver oroa sig för laviner. Skidanläggningar spränger i snön för att minska lavinrisken.

– Så länge man håller sig i markerade nedfarter är det ingen fara, säger Stefan Mårtensson.

Han bedömer att lavinrisken når upp till nivå fyra cirka fem gånger per säsong i Abisko. Då bör man avstå från att åka offpist.

– Eller så är man väldigt konservativ och håller sig till extremt säker terräng.

Försvagat lager

Orsaken till den höga lavinrisken i Abisko är bland annat att blåsten samlat snö i sluttningarna. Dessutom har kyla skapat ett försvagat lager cirka tio centimeter ned i det gamla snötäcket.

– Den nya snön utgör en massa ny last ovanpå den försvagningen och det är den kombinationen man oftast bedömer lavinfara efter, säger Stefan Mårtensson.

Det finns två sorters laviner, berättar Lars Knutsson som är meteorolog på SMHI. En lössnölavin börjar på en punkt och breder sedan ut sig på grund av snöbollseffekten. Den farligaste varianten är snöflakslavin, som innebär att ett stort sjok snö rasar på samma gång.

– Den kan rusa ner för en bergsida i 100 till 200 kilometer i timmen. Hamnar man i en sådan är det väldigt stor risk att stryka med, säger Lars Knutsson.

Fakta: Att undvika laviner

Fakta: Lavinvarningar i svenska fjällen

Lavinrisken på svenska skidorter den 27 januari på en skala mellan 1 och 5:

TT