27-åringens DNA gav ingen träff

NYHETER

Knivdåden i Jönköping och Linköping har utförts av olika personer

Tre personer har knivmördats på öppen gata.

Två i Linköping och en i Norrahammar.

Men mördaren är inte densamme.

I dag kom beskedet att dna från den misstänkte 27-åringen i Jönköping inte stämmer överens med dna från morden i Linköping.

Foto: Efter morden i Linköping Polisen undersöker brottsplatsen.

Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping har jämfört dna från den häktade 27-åringen med det dna som polisen lyckades säkra från mordvapnet i Linköping den 19 oktober 2004.

I dag kom beskedet från SKL. Det är inte dubbelmördaren i Linköping som sitter häktad för mordet i Norrahammar.

- Vi hade ändå en ljus förhoppning om att det skulle ha kunnat vara han. Det såg ut som om det var möjligt, säger förundersökningsledaren Thommy Håkansson vid Polismyndigheten i Östergötlands län till aftonbladet.se.

Många likheter

Signalementen stämde och tillvägagångssätten var nästan identiska. I båda fallen rörde det sig om till synes helt oprovocerade knivattacker mot barn som på inget sätt kunde utgöra ett hot mot en vuxen.

Även på andra punkter stämde 27-åringen väl in på den gärningsmannabesrkivning som Linköpingspolisen arbetat efter i dubbelmordsutredningen.

Mördaren är en sjuk person som mördar utan något konkret motiv.

Fyra personer fortsätter att arbeta heltid med att lösa dubbelmordet i Linköping. Fortfarande drygt två år efter mordet hålls nya vittnesförhör och dokumentationen gås igenom gång på gång.

– Jag vill tro att det ska gå att lösa om personen i fråga är kvar i landet, men när det kan bli vet jag inte, säger Thommy Håkansson till aftonbladet.se.

Över 600 matchningar

Hittills har över 600 personer matchats med dubbelmördarens dna, men polisen har aldrig prickat rätt.

Enligt journalrapporter ska 27-åringen i Jönköping vid tidpunkten för dubbelmordet i Linköping ha varit under behandling,

– Den 19 oktober befann han sig på vårdavdelningen enligt journalanteckningar. Han var inom vårdinrättningens fyra väggar, har Johan Björck, verksamhetschef för psykiatriska kliniken på länssjukhuset i Jönköping, berättat för aftonbladet.se.

Läs också:

Tidigare artiklar

Erik Wiman, Karin Lindblom