Allt är förlåtet

NYHETER

Nu vill s-väljarna ha Sahlin som ledare

1 av 2 | Foto: revansch Mona Sahlin välkomnas som partiledare. Åtminstone av kvinnorna.

Mona Sahlin blir en bra partiledare.

Det anser två tredjedelar av s-väljarna enligt Aftonbladet/Sifo.

Störst är stödet bland unga kvinnor.

Det är nu klart att en majoritet av ombuden kommer att ställa sig bakom Mona Sahlin, 49, som ny partiledare på den socialdemokratiska kongressen i mars.

Men det är inte bara bland de förtroendevalda som hon har stöd utan också bland vanliga väljare.

På uppdrag av Aftonbladet telefonintervjuade Sifo i går kväll ett riksrepresentativt urval på 1?000 personer över 18 år. De fick svara på frågan om de trodde att Mona Sahlin skulle bli en bra eller dålig partiledare för socialdemokraterna.

l?Drygt hälften, 52 procent, av de tillfrågade trodde att hon skulle bli en ganska eller mycket bra partiledare.

Betydligt färre, 39 procent, tror att hon blir en ganska eller mycket dålig efterträdare till Göran Persson.

l?Bland socialdemokraterna är stödet betydligt större. Två tredjedelar, 65 procent, tror att Sahlin blir ganska eller mycket bra på partiledarposten.

Bara 26 procent tror att hon kommer att göra ett dåligt jobb.

l?Sahlins främsta stödtrupper finns bland de yngre kvinnorna. I åldersgruppen 18 till 29 år tror 70 procent av kvinnorna att hon blir ganska eller mycket bra.

Män misstänksamma

De mest misstänksamma finns bland yngre medelålders män, 30 till 49 år. Nästan hälften, 49 procent, tror att hon blir ganska eller mycket dålig som s-ledare.

För Mona Sahlin är Aftonbladet/Sifo en strålande revansch.

I diskussionerna om partiledarbytet i socialdemokratin har det folkliga stödet ifrågasatts av hennes kritiker. Men det är alltså fel, bland sina egna väljare har Sahlin gedigen uppbackning.

När Mona Sahlin förra gången ville bli s-ledare, hösten 1995, fick hon lämna scenen med svansen mellan benen. Hennes trassliga privatekonomi satte stopp för partiledarkarriären den gången.

Men nu verkar de gamla skandalerna vara glömda och förlåtna. Om inget nytt uppdagas i sista stund kommer Mona Sahlin att väljas till socialdemokraternas åttonde partiledare och Göran Perssons efterträdare på kongressen i mitten av mars. Hon blir sitt partis första kvinnliga ordförande.

Eva Buskas ,Lena Mellin