Nyheter

Radioaktivt ämne har hittats på två flygplan

NYHETER

Kopplas samman med utredningen kring ex-spionens död

Små mängder av ett radioaktivt ämne har upptäckts på två plan från British Airways.

Vid ett flertal tillfällen har planen trafikerat sträckan London - Stockholm.

Oroliga passagerare uppmanas nu att uppsöka läkare.

Upptäckten kopplas samman med utredningen kring den förre ryske spionen Alexander Litvinenkos mystiska död den 24 november. I hans kropp fann läkare spår av det radioaktiva ämnet polonium 210 och det pågår nu en utredning för att ta reda på om någon avsiktligt har förgiftat Litvinenko med det farliga ämnet.

”British Airways har fått besked att tre av dess Boeing 767 har identifierats av brittiska regeringen som del av utredningen kring Alexander Litvinenkos död,” skriver British Airways i ett uttalande.

Landat i Stockholm

Planen där små mängder av ett radioaktivt ämne har hittats har även landat i Stockholm. Det gäller datumen 4 november och 19 - 24 november.

De aktuella planen har även gjort flera flygningar mellan London och Moskva. Den 1 november, den dag då Litvinenko insjuknade träffade han bland annat två ryssar. En av dem flög, enligt Sky News, tillbaka till Moskva den 3 november.

Men planen har även flugit mellan bland annat London och Barcelona, Düsseldorf, Aten, Larnaca och Wien. Totalt rör det sig om över 100 avgångar med över 30 000 passagerare mellan den 25 oktober och den 28 november.

Togs ur trafik

Flygbolaget kontaktades i tisdags kväll av den brittiska regeringen och tre plan togs genast ur trafik. På två av dem har man hittat små mängder av det radioaktiva ämnet. Ett plan som står på marken i Moskva undersöks nu, uppger AP.

Enligt British Airways ska personer som har flugit med de drabbade planen inte ha utsatts för någon fara. Men flygbolaget försöker nu ändå få kontakt med passagerarna, skriver man på sin hemsida.

Oroliga människor som inte är brittiska medborgare uppmanas att kontakta sin lokala läkare.

Det finns även ett internationellt telefonnummer att ringa till om man har frågor: + 44191 211 3690

Fakta: De drabbade planen

mellan London Heathrow och Stockholm/Stockholm och London Heathrow

Johanna Melén

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter