"Att avgå var enda utvägen för Borelius"

NYHETER

Trots avgången får regeringen svårt att gå vidare, tror pr-konsult.

Handelsminister Maria Borelius avgår. Innebär det att krisen är över för den nya regeringen?

Medierådgivaren Paul Ronge tror inte det.

– Den nya regeringen är illa skadskjuten. Nu vill de sätta fokus på politiken, men det kan bli svårt.

I Ekots lördagsintervju meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att handelsminister Maria Borelius avgår.

– Det var ju väntat. Det var det enda hon kunde göra. Det skulle ha varit absolut omöjligt för henne att sitta kvar, säger pr-konsulten och medierådgivaren Paul Ronge.

Han tror att vad regeringen vill göra nu är att gå vidare och sätta fokus på politiken istället för på personfrågor kring olika ministrar.

”Bästa strategin”

– Det är också den bästa strategin. Men det kan bli svårt. Borelius och Stegö Chiló tillhör ju Bildt-falangen i regeringen, alltså de "gamla" moderaterna. Och Borelius framstår som en riktig skattefifflande och lyxlevande moderat och det sticker folk i ögonen, säger Ronge.

Ronge menar att den nya regeringen är illa skadskjuten, och han tror att det kan ta tid innan de kan sätta fokus på politiken.

– Det var mycket olyckligt för Reinfeldt att det blev så här. Han fick inte ens en smekmånad i början.

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår inte.

– Egentligen kan jag tycka att det hon gjort är ännu värre. Att inte betala tv-licens som kulturminister är som att säga till alla inom public service, från vd:n till kameramännen, att de inte är värda sin lön. Det kommer att vara som att arbeta i en frysbox. Frågan är hur länge hon orkar sitta där och hacka tänder, säger Ronge.

Han tror inte heller att allmänheten kommer att glömma kulturministerns licensskolkande i första hand.

Uppenbar lögn

– Det är ju uppenbart att hon ljuger när hon säger att det berodde på slarv i 16 år att hon struntade i tv-licensen. Hon blir en börda för regeringen så länge hon sitter kvar, och jag tror inte att Reinfeldt skulle gråta sig till söms om hon också avgår.

Däremot kan inte han sparka henne. Det skulle vara som att erkänna att han gjorde ett felaktigt beslut mär han erbjöd henne jobbet.

Vad borde ministrarna ha gjort annorlunda i den här frågan?

– De borde ha berättat om allt för Reinfeldt från början. Då tror jag inte att han hade erbjudit dem jobben. Sådant här kan man inte rädda sig ut genom något elegant pr-trick.

Karin Thurfjell