Nyheter

Bannlyst - av kungen

NYHETER

Greve Jan Bernadotte: Jag sålde släktens namn till tysk bedragare

Greve Jan Bernadotte, 65, är den kungliga familjens svarta får.

Nu släpper han sina memoarer där han avslöjar släkten Bernadottes mörkaste hemligheter.

- Jag fick 1,5 miljoner kronor för att adoptera en tysk bedragare som sedan smutskastade namnet Bernadotte.

avslöjar allt Från slott till koja. I sina nya utlämnande memoarer berättar greve Jan Bernadotte om ett liv fyllt av äventyr och utsvävningar. "Synd att kungen och jag inte har någon kontakt", säger han.
avslöjar allt Från slott till koja. I sina nya utlämnande memoarer berättar greve Jan Bernadotte om ett liv fyllt av äventyr och utsvävningar. "Synd att kungen och jag inte har någon kontakt", säger han.

I memoarboken som kommer ut i dag berättar Jan Bernadotte för första gången sanningen om den uppmärksammade adoptionen som ledde till att kungahuset definitivt bröt sina förbindelser med honom.

Händelsen utspelade sig i Tyskland 1987 då Jan Bernadotte var i ekonomiskt trångmål.

Detta fick den då 34-årige tysken Gerhard reda på. Jan Bernadotte fick ett erbjudande han inte kunde säga nej till.

Var en slipad bedragare

- Jag blev erbjuden 350000 D-mark om jag adopterade Gerhard. En adoption skulle ge honom rätten att kalla sig Gerhard Bernadotte, greve af Wisborg.

För att få adoptionen godkänd var dock Jan Bernadotte tvungen att inför tysk domstol försäkra att han och Gerhard under många års tid hade haft en nära far och son-relation och att de ville genomföra adoptionen för att befästa sina starka band.

Efter en tid visade det sig dock att Gerhard var en slipad bedragare. Genom att hänvisa till sitt släktskap med det svenska kungahuset och uppge att han var prins kunde han genomföra omfattande lurendrejerier runtom i Europa.

Namnet Bernadotte smutsades ner.

- Det han gjort är vidrigt. Det var otroligt dumt av mig att gå med på detta, men jag insåg inte att han var en bedragare, säger Jan Bernadotte.

Juridiskt är den falska adoptionen inte längre straffbar, hans falska intygande är preskriberat.

- Men moraliskt är jag naturligtvis skyldig. Det enda jag kan göra är att erkänna och hoppas att någon gång få förlåtelse. Det är det värsta jag gjort.

Jan Bernadottes far Lennart Bernadotte var född prins, men förlorade sin arvsrätt till kronan och fick sin prinstitel indragen när han 1932 gifte sig med Karin Nissvandt som var en kvinna av folket.

Inte ensam om att mista titeln

- Min mamma led väldigt mycket av att hon var orsaken till att pappa förlorade sin prinstitel, säger Jan Bernadotte.

Lennart Bernadotte var först om att förlora sin prinstitel - men inte ensam. Även hans kusiner, arvprinsarna Carl Johan och Sigvard, skulle gifta sig med kvinnor som inte var kungliga och därmed drabbas av samma öde.

Prins Bertil var till slut den ende av bröderna som hade kvar sin prinstitel. För att inte riskera att kungaätten dog ut tvingades han vänta till december 1976 innan han fick gifta sig med Lilian Craig. Den dåvarande kronprinsen Carl Gustaf, som i dag är Sveriges kung, hade då strax innan gift sig med Silvia Sommerlath.

Redan under ungdomsåren blev Jan Bernadotte beryktad för sitt vidlyftiga liv med vin, kvinnor och sång bland den europeiska societeten. Han körde rally och levde playboyliv. Det var nya kvinnor var och varannan dag.

I dag har han sex spruckna äktenskap och otaliga kärleksaffärer bakom sig.

- När det gäller kvinnor ångrar jag inget. Jag har inte stuckit under stol med att jag älskar kvinnor, säger han med ett brett leende.

Ett kapitel i boken handlar om brytningen mellan honom och pappan.

Sedan Jan Bernadotte bränt det stora arvet han fick från prins Wilhelm tvingades han försörja sig på tillfälliga jobb som diskare och servitör innan han kom på fötter.

Efter ett äventyrligt liv som pr-man och konsult i Europa, USA och Sydamerika flyttade han tillbaka till Sverige. Under en period tvingades han leva på socialbidrag.

Återhämtar sig från stroke

I dag bor han i ett trähus strax utanför sörmländska Stjärnhov som han hyr av sin syster Cia.

Det är här i skogarna, inte långt från farfar prins Wilhelms slott Stenhammar, han finner ro och återhämtar sig från stroken han drabbades av i våras.

- Jag förstod inte vad det var som hänt, jag trodde jag var bakfull, men det var en stroke.

Förhållandet till kungahuset är spänt. Jan Bernadotte har under alla år varit familjens svarta får och efter adoptionen av Gerhard är han bannlyst vid alla kungliga tillställningar.

- Det är synd att kungen och jag inte har någon kontakt för vi har egentligen mycket gemensamt, säger han.

- Men kanske är det som så ofta att människor som är alltför lika varandra i vissa avseenden kan få svårt med personkemin.

Thomas Gustafsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter