Mobilen tog över datorns bredband

Foto: Christoffer Mohajer skulle bara ladda sin mobil över natten och kopplade in den i datorn. Internettrafiken började då gå över mobilens modem – en mycket dyr affär.
NYHETER

Laddaren till 17-årige Christoffers mobiltelefon var trasig, så han satte mobilen på laddning via datorn över natten. Det skulle han aldrig ha gjort.

– Jag blev chockad, räkningen var på 6911 kronor, säger Christoffer Mohajer.

Christoffer Mohajer satte sin mobiltelefon på laddning genom en USB-sladd till datorn i föräldrahemmet i Gråbo utanför Göteborg eftersom laddaren var trasig.

Han hade flera nedladdningar på gång via det vanliga bredbandet och lämnade datorn på över natten. Mobiltelefonen, en SonyEricsson k800i, satt inkopplad.

”Mamma blev ju inte glad”

En månad senare kom den obehagliga överraskningen – Christoffers mobiltelefon hade tagit över internettrafiken och nedladdningarna hade gått genom mobilens modem. Vilket orsakade en skyhög räkning på nästan 7000 kronor.

– Jag blev helt chockad. Min mamma såg det först och hon blev ju inte glad direkt, säger Christoffer Mohajer.

– Det kom aldrig upp någon varning om jag ville tillåta att mobilen tog över. Jag hade inte ens någon aning om att det gick.

Måste betala

Enligt mobiloperatören Tele2, så måste Christoffer betala räkningen – även om det var ett misstag.

– De konstaterade att telefonens modem använts, men jag fick inte reda på hur det gått till. Jag har funderat otroligt mycket på det här, säger han.

Tele2:s support känner inte till den här sortens problem. Enligt dem kan ett program som följer med mobiltelefonen och som fungerar som länk mellan datorn och mobilen automatiskt starta mobilens internetfunktion. Att datorn på egen hand skulle göra ska inte kunna vara möjligt, säger man.

Hört något enstaka fall

På Konsumenternas Tele- och Internetbyrå har man bara fått in något enstaka fall liknande Chritoffers. Men generellt märker de ”en tydlig ökning av konsumenter som har fått höga räkningar efter att ha surfat trådlöst med sin mobiltelefon eller dator” och råder alla att noggrannt kontrollera inställningarna i mobilen och datorn.

För Christoffer Mohajer, som fortfarande går på gymnasiet, kommer det ta tid att betala den höga räkningen.

– När jag fyller 18 ska jag försöka skaffa ett jobb för att tjäna pengar. Räkningen får jag ta på avbetalning.

Så håller du koll på räkningen:

1. Läs noggrant igenom avtalsvillkoren och prisinformationen.

2. Använd tangentlåset för att undvika oavsiktlig uppkoppling.

3. Kontrollera noggrant att tjänsten stängts av när du surfat klart.

4. Stäng av tjänster som automatisk uppdatering av e-posten och liknande.

5. Fundera över om du verkligen behöver använda mobilsurf när du är utomlands. Ett Internetcafé kan vara en betydligt billigare lösning.

Källa: Konsumenternas Tele- och Internetbyrå