Janne Josefsson rasar mot utredningen

”Hon kritiserar Uppdrag granskning mer än kommunen”

Tv-programmet ”Uppdrag gransknings” reportage om flickan Louise var starkt vinklat.

Det menar utredaren Barbro Hindberg som granskat fallet åt Vetlanda kommun.

– Man kan undra om hon alls har sett programmet, säger reportern Janne Josefsson till aftonbladet.se.

Det är inte bara Vetlanda kommun och chefen för familjesektionen som kritiseras i den oberoende utredning som presenterades i dag.

Även reportaget som gjorde ”fallet Louise” rikskänt ifrågasätts.

”Uppdrag granskning har givit en starkt vinklad bild av 'fallet Louise' och uteslutit viktiga uppgifter,” skriver Barbro Hindberg i sin utredning.

Hon anser att Janne Josefsson ensidigt har beskrivit flickans misär. I själva verket bad aldrig Louise eller hennes pappa om någon hjälp. Flickan bodde dessutom periodvis hos sin farmor och farfar.

Redogör för allt

När aftonbladet.se når Janne Josefsson är han på väg till Vetlanda för att medverka på en presskonferens om utredningen. Han är rasande.

– Man kan undra om Barbro Hindberg alls har sett programmet. Allt det här redogör vi för. Vi berättar att när pappan åker in och ut på psyket så bor flickan hos sina farföräldrar. Men även under den tiden tvingas hon leva ute i skogen och sova i en husvagn.

Värst av allt är, enligt Hindberg, att tv-programmet ”utsatt ett redan utsatt barn för stora påfrestningar” genom att alls berätta om fallet. Det resonemanget har Janne Josefsson svårt att förstå.

– Vi hänger inte ut henne. Vi förvränger rösten och fingerar hennes namn. Menar Barbro Hindberg på allvar att vi inte alls skulle ha berättat om det här?

Inte första gången

Barbro Hindberg har tidigare arbetat med ärenden om utsatta barn på Socialstyrelsen. Det är inte första gången som hon har synpunkter på Janne Josefssons arbetsmetoder. För några år sedan kritiserade hon reportaget om ett förståndshandikappat par i Oskarshamn som fråntogs vårdnaden av sitt barn. Josefsson menar att det inte är någon slump att just hon har lett utredningen i Vetlandafallet.

– Det här är en kvinna som ogillar ”Uppdrag granskning.” Hon ger lite lagom kritik åt kommunen men kritiserar oss mest. Det är ganska märkligt att skattebetalarna ska stå för något sådant.

Publisert: