Fängelse för två män i vapenhärva

avOskar Kollberg

NYHETER

Männen hade handgranater och automatvapen

1 av 3 | Foto: Thomas Friström/MediaBasen

Männen hade vapen för att utrusta en mindre armé. En heminspelad film avslöjade dem. På tisdagen dömdes de båda männen till fängelse.

Det var en slump som ledde till polisens avslöjade av vapenhärvan i Helsingborg. I samband med en misstänkt rattfylla i Helsingborg förra året hittade polisen knark i bilen och gjorde en husrannsakan. I 32-åringens bostad fann polisen inte bara tusentals skarpa patroner och ett ombyggt hagelgevär utan också en film där 32-åringen tillsammans med en 31-årig man skjuter med grova vapen ute i skogen.

Genuint vapenintresse

Båda männen har erkänt vapenbrott och förklarar innehavet med att de båda har ett genuint vapenintresse. 32-åringen ska ha varit lokal mästare i skytte.

Sammanlagt figurerar nio automatvapen, två k-pistar, tre gevär, tio pistoler och fem handgranater i utredningen.

Den 32-åriga mannen dömdes på nio punkter, bland annat för grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen, dopningsbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Straffet blev tre års fängelse.

31-årigen dömdes till ett år och åtta månader för grovt vapenbrott samt brott mot vapenlagen.

Även 31-åringens far stod åtalad för vapenbrott efter att polisen hittat fyra revolvrar hemma hos honom. Han dömdes till vilkorligt.