Hugo, 1, gratulerades som första födda bebisen – två år i rad

NYHETER

Norska föräldrarna Zbigniew Wantuch och Marcelina Majewska fick sig en riktig överraskning den 3 januari. På den lokala tidningens framsida gratulerades de för att ha blivit föräldrar till första barnet som fötts 2018, skriver Medier24.

– Jag tänkte ”herregud, var är det barnet i så fall”, berättar Zbigniew för Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Privat
Zbigniew Ziggi Wantuch och hans barn Hugo har nu varit med i tidningen två år i rad.

Samtidigt som många människor är i full gång med att fira in det nya året så finns det de som föder barn. Och det är något av en tradition för tidningar att uppmärksamma de barn som är först ut på det nya året.

Så var det även för norska tidningen Finnmark Dagblad.

Och deras framsida gjorde småbarnsföräldrarna Zbigniew Wantuch och Marcelina Majewska mycket förvånade på morgonen den 3 januari.

– Jag fick ett mejl från en kompis där det stod att jag var på framsidan till Finnmark Dagblad. Först tänkte jag ”vad har jag gjort nu?”, säger Zbigniew.

Där stod "Hugo först ut 2018" bredvid en bild på paret.

– När jag fick bilden såg jag att jag har fått ett barn till, som jag inte visste om, säger pappan skämtsamt.

Men Zbigniew och Marcelina har ju faktiskt en son som heter Hugo och även han syns på bilden. Det är bara det att han föddes 1 januari – förra året.

Foto: Finnmark Dagblad
Gratulationer två år i rad – men inget år blev det helt rätt.

Inte första felet

Men det lustiga i kråksängen är att att även förra året – när lilla Hugo faktiskt föddes – så blev det fel. Det stod nämligen att han föddes 2016, när han ju egentligen föddes 1 januari 2017.

– Så ska man tro på tidningen har jag en tvååring från 2016 och ett nytt barn 2018 som jag inte heller visste om, säger Zbigniew och skrattar.

Hugo är alltså ett år i dag och helt ovetandes om alla rubriker han tillägnats. Men trots Hugos lugna inställning till livet har tidningen bett om ursäkt till föräldrarna och skickat ett paket till Hugo.

– Han förtjänar det, säger Finnmark Dagblads nyhetsredaktör Tor Kjetil Kristoffersen till Medier 24.

”Står för tabben”

Tor Kjetil Kristoffersen beklagar det som inträffat.

– Det var jag som gjorde det. När vi gör papperstidningen exporterar vi från vårt publiceringssystem och jag har råkat exportera en arkiverad artikel. Det är synd, för vi försöker vara en seriös tidning. Här är det nyhetsredaktören som har gjort en blunder och det är bara att stå för den tabben, säger han till Medier24.

Kommer det här påverka ditt förtroende för tidningar, Zbigniew?

– Ja, i det här fallet är det ju ett ganska oskyldigt misstag, men det är bevis på ett större problem, menar Zbigniew.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tidningar

Norge