Kim Jong-Un: Har avtryckarknappen på mitt skrivbord

Kim Jong-Un: USA kommer aldrig starta krig mot oss

NYHETER

Nordkorea vill massproducera kärnvapen, samtidigt som landets ledare öppnar för dialog med grannen i syd.

– Hela USA är inom räckhåll för våra kärnvapen och avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord. Det är verkligheten, inte ett hot, säger Kim Jong-Un.

1 av 2
Kim Jong-Un.

Diktatorn Kim Jong-Un säger att USA aldrig kommer att kunna starta ett krig mot Nordkorea nu när landet har utvecklat kapacitet att nå hela det amerikanska fastlandet med sina kärnvapen.

Landet ska under året fokusera på att massproducera kärnvapenbestyckade stridsspetsar och ballistiska robotar, säger han. Det skulle vara en upptrappning av landets internationellt kritiserade vapenprogram.

– Dessa vapen kommer bara att användas om vår säkerhet hotas, säger Kim Jong-Un i ett tv-sänt nyårstal.

"Vill minska spänningarna"

Han säger också att vägen till dialog med grannlandet Sydkorea ligger öppen och att han vill förbättra relationerna. Han talade i positiva ordalag om det kommande vinter-OS i Pyeongchang.

– När det kommer till relationen mellan nord och syd borde vi minska den militära spänningen på den koreanska halvön för att skapa en fredlig miljö. Både nord och syd borde göra ansträngningar.

Under 2017 blev situationen vid den koreanska halvön alltmer spänd. I september genomförde landet ett kraftfullt kärnvapenprov, med nya FN-sanktioner som följd.

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att Pyongyang och Kim Jong-Un är på ett "självmordsuppdrag". När han fick frågor om diktatorns nyårstal vid sitt nyårsfirande i Mar-a-Lago, Florida, sade Trump kort "vi får se, vi får se".

En talesperson för Sydkoreas president Moon Jae-In säger att talet fortfarande analyseras.

Vill inte glömmas bort

Talet följs noga av bedömare för tecken på vilken inriktning den oförutsägbara ledaren kommer att ha under det kommande året.

En analytiker vid Koreauniversitetet i Seoul säger att talet tyder på att landet sannolikt kommer tona ned sina robottester åtminstone fram över vinter-OS.

– Vad Nordkorea är mest bekymrat över är att glömmas bort på den internationella arenan. Utan att skjuta upp robotar eller genomföra ett kärnvapenprov kommer landet vara i strålkastarljuset bara genom att delta i OS, säger Nordkoreaexperten Nam Sung-Wook.

Därför har Nordkorea en jätteskuld till Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea