H&M, Hennes & Mauritz

H&M-butiker vandaliserade efter rasistanklagelser

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Under lördagen har det rapporterats om oroligheter vid flera H&M-butiker i Sydafrika.

Flera butiker har vandaliserats efter rasistanklagelserna mot klädkedjan och polisen har skjutit gummikulor mot aktivister, skriver lokala medier.

Nu har H&M valt att stänga alla butiker i Sydafrika.

H&M har hamnat i blåsväder efter lanseringen av klädkedjans senaste barnkollektion. På en av produktbilderna visas en svart pojke med en tröja med texten ”Coolaste apan i djungeln”, vilket Aftonbladet skrivit om tidigare i veckan.

Enligt sydafrikanska nyhetssajten News24 ska annonsen vara anledningen till att flera aktivister saboterat ett antal H&M-butiker i Pretoria och Johannesburg i Sydafrika under lördagen.

Det ska vara på ett antal olika platser butiker förstörts.

Skjutit med gummikulor

En videofilm visar hur minst en av butikerna totalförstörts. Polisen har skjutit gummikulor för att skingra grupperna av aktivister, enligt eNCA.

Grupperna uppges bära kläder kopplade till EFF, Economic Freedom Fighters, ett lokalt revolutionärt socialistiskt parti.

– Det som sker här nu tycks vara en planerad och koordinerad protest samordnad av EFF, Sydafrikas tredje största parti, säger Johan Ripås, korrespondent i Sydafrika, till SVT.

Stängt butikerna

H&M fick rejält med kritik när annonsen uppmärksammades och många tyckte den var både rasistisk och kränkande. Företaget bad senare om ursäkt och drog tillbaka annonsen.

”Våra medarbetares och våra kunders säkerhet är det viktigaste för oss och vi har stängt samtliga våra butiker i Sydafrika på grund av de pågående protesterna”, skriver H&M:s pressavdelning i ett mejl till Aftonbladet.

”Våra medarbetare på plats övervakar situationen noggrant. Vi uppmanar också de som protesterar i Sydafrika att inte ta ut sitt missnöje på våra medarbetare. Enligt de uppgifter vi har, har ingen person kommit till skada”.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Den 1 juni öppnar Arket på Drottninggatan

ÄMNEN I ARTIKELN

H&M, Hennes & Mauritz

Sydafrika

Rasism