Brittisk kirurg ristade in sina initialer i organ – döms till böter

NYHETER

Den brittiske kirurg som har erkänt att han bränt in sina initialer i levern på två patienter har nu dömts till böter och samhällstjänst.

Enligt kirurgen själv var det hela ett missriktat försök att lätta på spänningarna i operationssalen.

1 av 2 | Foto: Richard Vernalls / PA
Kirurgen Simon Bramhall.

Den brittiske kirurgen Simon Bramhall, 53, dömdes under fredagen till böter på 10 000 pund (motsvarande drygt 110 000 svenska kronor) och samhällstjänst i totalt 120 timmar för att vid två tillfällen ha bränt in sina initialer i levern på en nersövd patient, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Du missbrukade din makt och svek det förtroende som patienterna hade för dig, sa domaren Paul Farrer när domen förkunnades.

Avslöjades av kollega

Simon Bramhall var en ansedd leverspecialist när en av hans kollegor av en slump upptäckte hans initialer, B.S., inristade i en patients lever. Det hela uppdagades vid en uppföljande operation efter en levertransplantation.

För att signera patienternas organ ska han ha använt ett verktyg som i vanliga fall används för att stoppa leverblödningar. Spåren av verktyget orsakade inga skador och försvinner av sig själv efter en tid.

Bramhall avslutade sin tjänst på Queen Elizabeth Hospital i Birmingham 2014 efter att anklagelserna mot honom kommit fram. För ett år sedan fick han en formell varning, men nu jobbar han återigen inom den offentliga sjukvården NHS.

När fredagens dom förkunnades sa dock domaren att han förstod att syftet aldrig varit att skada:

– Båda transplantationerna var långa och svåra operationer. Jag förstår att du vid båda tillfällena var trött och stressad och att detta kan ha påverkat ditt omdöme.

ARTIKELN HANDLAR OM