Explosionsrisk på oljetanker – 32 befaras ha dött

NYHETER

En oljetanker utanför Kinas kust står i brand efter en kollision med ett fraktfartyg i lördags och riskerar nu att explodera.

32 personer saknas fortfarande efter branden och nu kallas amerikanska marinen in till räddningsarbetet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Foto: CGTN

Det var under lördagskvällen lokal tid som den Panama-registrerade oljetankern krockade med ett fraktfartyg på väg mot Sydkorea, enligt uppgifter från den kinesiska transportdepartement, rapporterar AFP.

Fartyget hade 136 000 oljekondensat i lasten och bilder från kinesiska medier visar kraftig rökbildning. Enligt iranska myndigheter har en kropp hittats, men övriga 32 besättningsmedlemmar som befann sig ombord på oljetankern saknas fortfarande, 30 av dem iranier och två från Bangladesh.

Besättningen ombord på fraktfartyget, som också skadades i krocken, har kunnat räddas.

Nu skickar den amerikanska marinen ett fartyg som ska delta i räddningsarbetet. Olyckan inträffade cirka 160 sjömil öster om Shanghai. Enligt AFP som hänvisar till kinesiska myndigheter, finns det risk att fartyget exploderar.

Stor risk för miljöförstöring

Enligt AFP är detta den andra kollisionen med ett iranskt oljefartyg på mindre än ett och ett halvt år. Den senaste inträffade i augusti 2016, då ett fartyg krockade med ett schweiziskt lastfartyg i Singaporesundet.

Risken är stor att miljön i området kommer att påverkas lång tid framöver.

– Det är väldigt troligt att det här kommer att ta död på det marina livet i ett stort område, säger Wei Xianghua, miljöexpert vid Pekings universitet till nyhetsbyrån AFP.

Kinesiska myndigheter uppger att de har två fartyg i området som arbetar med att minimera spridningen av oljan.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

Fartyg

Shanghai