Mia, 31: ”Det var rena krigszonen”

avSusanna Nygren

Mia Svensson, 31, låg hemma och sov när det exploderade på våningen under.

Hon gick ut i trapphuset – och möttes av kaos.

– På våningen under är det rena krigszonen. Det är bråte överallt och människor som är förvirrade, ledsna och rädda, säger Mia Svensson.

1 av 9 | Foto: KRISTER HANSSON
Mia Svensson, 31, väcktes av den kraftiga smällen.

Boende i flerfamiljshuset i Helsingborg har evakuerats efter nattens explosion. Mia Svensson har fått ta in på hotell. Hon väcktes mitt i natten av den kraftiga detonationen på våningen under hennes lägenhet.

– Jag möttes av mina katter som kom springande. Sedan ser jag att min ytterdörr har öppnat sig på vid gavel. Den har tryckts upp av smällen, säger hon.

Hon gick ut i trapphuset för att se vad som hänt. Där möttes hon av rök, bråte och förvirrade grannar. Någon skrek.

En kvinna som bor i lägenheten närmast detonationen var skadad.

– Hon har gått ut barfota genom allt bråte. Hon är blodig och väldigt ledsen och rädd.

”Arg att det ska hända”

Inledningsvis gick polisen ut med information om att en person fått allvarliga skador i samband med explosionen. Under morgonen ändrades den uppgiften till att personen fått lindriga skador. Mia Svensson är tacksam över att ingen skadats allvarligt.

– Det är fantastiskt att ingen blev riktigt skadad. Sedan är man arg också. Att det ska hända.

Tidigt på tisdagsmorgonen fick Mia Svensson komma tillbaka till sin lägenhet för att försöka hitta sina katter som försvann i tumultet. En polisinspektör följde med henne in i huset.

– På tredje våningen är det inga dörrar överhuvudtaget, de har blåst in i lägenheterna. Sedan ligger det en massa bråte med träflis. Väggen är väldigt skadad. Det ser ut som ett rivningsprojekt. Det är sprickor i hela väggen upp till femte våningen och det är även sprickor i trappen. Dessutom pågår en vattenläcka.

Katterna chockade

Hennes katter var fortfarande chockade efter upplevelsen, men hon lyckades få tag på alla tre och kunde köra dem till ett hotell som tar emot djur. Själv är hon skakad.

– Jag är väldigt stressad över katterna. Sedan har det inte riktigt lagt sig. Jag har en mening som går runt i huvudet hela tiden: ”De har bombat min trapp”. Den ska jag inte behöva yttra.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig ödeläggelse och grov misshandel. Hyreshuset kommer vara avspärrat under dagen.

– Vi har kriminaltekniker som ska undersöka platsen. Vi kommer också gå igenom vilka som bor i området och se om det finns en eventuell hotbild mot någon, säger Eva-Lotta Truedsson Hermansson, kommunikatör polisen nordvästra Skåne.

Polisen knackar dörr i området

Hon konstaterar att det har varit en kraftig detonation.

– Det är kraftiga skador och sprickbildning i väggar och trappor, säger hon.

Under tisdagen kommer polisen finnas på plats i området för att knacka dörr och prata med folk.

Det senaste halvåret har det inträffat tre allvarliga sprängningar i Helsingborg. I september dog en person när det exploderade och började brinna i en lägenhet i bostadsområdet Närlunda. I oktober sprängdes entrén till polishuset.

”Våldet har ökat”

Sven Holgersson, lokal polisområdeschef, menar att det grova våldet har trappats upp i Helsingborg.

– Våldet har ökat. Det ökar för varje år - från 2015 till nu. Det har varit ett antal sprängningar och skjutningar, säger han.

Ännu har ingen gripits för nattens explosion i hyreshuset på Södergatan. Sven Holgersson hoppas att förövarna har fångats på en av övervakningskamerorna i området.

Han förklarar att det vanligtvis är organiserad brottslighet som ligger bakom sprängningar i Helsingborg. 
– I min värld hör det samman med  narkotika, ekonomi och vapen.

Den som har någon information om händelsen uppmanas att höra av sig på 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott