SPD säger ja till regeringsförhandlingar

Foto: Michael Sohn / AP TT NYHETSBYRÅN
Angela Merkel och Socialdemokraternas ledare Martin Schulz
NYHETER

Det socialdemokratiska partiet i Tyskland säger ja till att förhandla om nytt regeringssamarbete med förbundskansler Angela Merkel.

Partiledaren Martin Schultz får därmed gehör för sin vädjan – med en svag majoritet – 362 av 642 ledamöter röstade för att stötta koalitionsförhandlingarna.

Dödläget ser ut att lösas när de tyska Socialdemokraterna under söndagen sa ja till att inleda förhandlingar om regeringsbildning med Angela Merkels kristdemokrater, CDU.

362 av 642 ledamöter sa ja till att förhandla om en koalition under kongressen i Bonn.

Låsning sedan valet i september

Den parlamentariska låsningen i Tyskland har pågått sedan valet i september då CDU och systerpartiet CSU förlorade sin majoritet. I november strandade de senaste förhandlingarna mellan blocken.

Partiledaren Martin Schulz har under kongressen vädjat till partiet att lyssna till Merkel.

– SPD måste och kommer att vara synliga, hörbara och igenkännliga, sa Schultz under sitt tal.

Officiella förhandlingar väntar

Tidigare har han varit starkt emot en regeringssamarbete med Angela Merkel men har efter de strandade förhandlingarna mellan Merkel, de liberala och de gröna drivit linjen att partierna återigen ska sakarbeta.

Efter omröstningen på den extrainsatta kongressen i Bonn väntar nu de formella förhandlingarna. Därefter ska SPD:s samtliga partimedlemmar rösta om koalitionsfördraget innan en ny regering kan bildas.

Dagens tre toppnyheter 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland

CSU

Politik