Bolivia

Bolivias äldsta kvinna fyller 118

avTT

Julia Flores, från Bolivia, fyller 118 år och tros vara äldst i världen. Här firas hon med tårta, dans och musik.

Precis vid det förra sekelskiftet, år 1900, föddes Julia Flores i gruvområdet Potosí i södra Bolivia. 118 år senare firar hon sin födelsedag med tårta, dans och musik bland vänner och familj.

Flores kallas även "Mama Julia" och var traditionellt klädd med vit hatt när hon i fredags spelade charango – en typ av andinsk gitarr – för gästerna.

1 av 3 | Foto: Juan Karita/ AP/TT
"Mama Julia" bor i ett litet tegelstenshus med trädgård, där hundar, katter och höns springer fritt. Arkivbild.

Medellivslängden i Bolivia är 71 år och Flores imponerande ålder gör henne till landets, och kanske även världens, äldsta kvinna. Men hon är inte ensam om att leva länge i de bolivianska Anderna. Bonden Carmelo Flores, som namnet till trots inte är släkt med Julia, sägs ha blivit 123 år gammal.

Bolivia införde födelseattester först 1940. Innan dess registrerades födslar med dopcertifikat som utfärdades av katolska präster. Julia Flores id-kort, med födelseåret 1900, har verifierats av bolivianska myndigheter men varken hennes eller Carmelo Flores ålder har fastställts av Guinness rekordbok.

Enligt rekordboken är i stället fransyskan Jeanne Louise Calment världens äldsta person någonsin. Hon levde mellan 1875 och 1997 och blev alltså 122 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bolivia