Omar Mustafa får stöd från flera håll

avJosefin Sköld

NYHETER

Bjereld: "Beslutet riskerar att skada relationen mellan Socialdemokraterna och muslimer i Sverige"

Förra söndagen valdes Omar Mustafa in i Socialdemokraternas partistyrelse.

Sex dagar senare uppmanades han lämna sitt uppdrag - men får nu internt stöd från flera håll.

"Det är en stor förlust", skriver Peter Weiderud, förbundsordförande
Socialdemokrater för tro och solidaritet i ett pressmeddelande.

Efter uppgifterna om att Omar Mustafa odlat kontakter med antisemitiska, kvinnofientliga och homofientliga personer och rörelser uppdagats, fick Socialdemokraternas partistyrelse nog.

Efter ett krismöte på lördagskvällen beslutade styrelsen att uppmana Mustafa att lämna sitt uppdrag.

– Det har varit väldigt mycket rykten, anklagelser och frågetecken som varit uppe. Sammantaget blev situationen ohållbar för Omar Mustafa, därför har jag uppmanat honom att lämna partistyrelsen, sa Veronica Palm, ordförande i Socialdemokraterna i Stockholm i går.

Omar Mustafa själv svarade genom ett avskedsbrev på aftonbladet.se, där han beklagade partiledningens uppfattning.

"Partiledningens uppfattning är inte bara beklaglig, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater/../Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i

partiet".

Faktafel och missförstånd

Under söndagen har Omar Mustafa fått internt stöd från flera håll.

Peter Weiderud, förbundsordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet" skriver i ett pressmeddelande att avgången är en stor förlust för partiet.

"Den gångna veckans debatt rymmer mycket av faktafel och missförstånd och där Omar tillskrivits åsikter som vi vet att han inte har/../Socialdemokraterna har i val ett unikt stöd från Sveriges muslimer. Vi har nu ett gemensamt ansvar att se till att detta unika förtroende inte skadas mer än vad som redan skett".

Även Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap och ledamot i Tro och solidaritets förbundsstyrelse, anser att Omar Mustafa till viss del varit utsatt för ett mediedrev. Bjereld tror att Mustafas avgång kan ha skadat Socialdemokraternas ställning bland muslimska väljare.

– Jag vill inte bara se det röststrategist, det är mindre viktigt. Ur ett längre tidsperspektiv riskerar det här att skada relationen mellan Socialdemokraterna och muslimer i Sverige. Som det här spelats upp är det nog många som frågar: är det möjligt att vara muslim och samtidigt inneha uppdrag i Socialdemokraterna? säger Bjereld till TT.