Detta är Nicolás Maduro

NYHETER

Den 50-årige Nicolás Maduro är Chávezlojalisten som gått från att köra buss i Caracas kollektivtrafik till att axla presidentposten i Venezuela.

Efter att Hugo Chávez tillträdde som president 1999 fick den fackligt aktive Maduro en plats i parlamentet.

2005 blev Maduro parlamentets ordförande, 2006 utnämndes han till utrikesminister och efter valet i oktober 2012 till vicepresident.

Före sin sista canceroperation, i december 2012, pekade Chávez ut Maduro som den han önskade se som sin efterträdare.

Maduro har betraktats som en övertygad vänsterpolitiker och antiimperialist, men också som mer lågmäld och diplomatisk än Chávez.

"Hitlers arvtagare"

Sedan Chávez avled den 5 mars och Maduro blev tillförordnad president har han emellertid hållit sig med en tuff retorik, och bland annat kallat oppositionen för "Hitlers arvtagare". Samtidigt benämner han sig själv som Chávez "son" och "apostel".

Vänskapen mellan Chávez och Maduro går långt tillbaka i tiden. Maduro var del i Chávez tidiga revolutionära rörelse, MBR-200. Efter Chávez misslyckade statskuppsförsök 1992 var det Maduros nuvarande fru, Cilia Flores, som skötte försvaret av Chávez och fick honom släppt ur fängelset. Cilia Flores är i dag Venezuelas riksåklagare. Hon och Maduro ses som chavism-rörelsens mäktigaste par

TT