Mejla

Wolfgang Hansson

Kvinnovåldet ökar trots år av bistånd

Talibanernas budskap till väst: "Ni kan inget göra"

Foto: AP/SCANPIX
Nadia Sediqqi, chef för kvinnofrågor i provinsen Laghman, sköts till döds på väg till jobbet.

Det farligaste med Nadia Sediqqis jobb var att hon var kvinna.

Hon sköts ihjäl av två okända män i går när hon var på väg till arbetet.

Övergreppen mot kvinnor fortsätter trots att omvärlden under tio år plöjt ner miljarder i bistånd för att förbättra deras situation i Afghanistan.

Det faktum att flickor åter kan gå i skolan i Afghanistan och kvinnor kan jobba nämns ofta som den enskilt största framgången av utlandets bistånd. Och som det främsta argumentet till varför det är en dålig idé att dra tillbaka de utländska trupperna från landet.

Men den ofta upprabblade framgångssagan är kantad med rejäla skamfläckar.

En ny FN-rapport visar att antalet rapporterade fall av våld mot kvinnor nästan fördubblats det senaste året. Till dryga 4 000 fall från mars till oktober i år.

Nu tolkar man ändå det som en framgång. Ökningen anses visa att fler vågar anmäla övergrepp.

Så är det säkert men det ändrar inte på det faktum att våldet mot kvinnor i Afghanistan fortsätter bre ut sig trots mer än ett årtionde att omfattande internationella insatser.

Halshöggs

I statistiken dominerar fall där kvinnor misshandlats eller dödats därför att de opponerat sig mot arrangerade äktenskap. Som den 15-åriga flickan som tände eld på sig själv efter att upprepade gånger ha blivit misshandlad av sin nye man och sin pappa. Eller flickan som halshöggs sedan hennes pappa avvisat ett frieri.

Men även det politiskt motiverade våldet ökar.

För fem månader sedan dödades Hanifa Safi när en bomb som placerats på hennes bil exploderade. Hon var chef för kvinnofrågor i den nordöstra provinsen Laghman.

Nadia Sediqqi hade tagit över hennes jobb när hon sköts i går när hon klev ur en cykeltaxi på väg till arbetet. Bara någon vecka tidigare dödades en 22-årig student av två män på motorcykel. Det var hennes första dag som frivillig på ett center för poliovaccinationer.

Värre blir det

Det ligger nära till hands att misstänka att det är talibanerna som ligger bakom. De vill förhindra varje form av modernt framskridande som kan gynna kvinnorna.

I stora städer som Kabul kan kvinnor gå obeslöjade. De kan ha ett arbete utan stora risker. Där kan flickorna gå i skola.

Ute på landsbygden är situationen en helt annan. I många provinser lever de gamla värderingarna vidare trots det utländska biståndet. Påhejade av de islamistiska talibanerna.

Att slå mot kvinnorna är också ett sätt för talibanerna att bevisa att omvärlden inte har så stort inflytande i Afghanistan. Budskapet till väst är "det spelar ingen roll hur mycket pengar ni plöjer ner ni kan ändå inget göra".

Illa är det redan nu men man kan misstänka att det blir ännu värre när de utländska trupperna drar sig tillbaka i slutet av 2014.

avWolfgang Hansson