Sahlins strider vinns av Löfven

avLisa Röstlund

NYHETER

Mona Sahlin kämpade med fem politiska nyckelfrågor, men förlorade inom partiet.

Samma punkter har nuvarande S-ledaren Stefan Löfven nu lyckats övertyga partiledningen om, enligt en genomgång av Dagens Nyheter.

Tidigare ledaren för Socialdemokraterna, Mona Sahlin, tog efter sin avgång 2010 upp några nyckelpunkter där partiet tvingat henne propagera annorlunda än hon velat.

Följer Sahlins "testamente"

Synpunkterna om fastighets- och förmögenhetsskatt, jobbskatteavdrag, a-kassa, vinster i välfärden och samarbete med Vänsterpartiet har kallats Sahlins "politiska testamente".

Enligt Dagens Nyheters genomgång har nuvarande ledaren Stefan Löfven lyckats övertyga partiledningen i samtliga frågor där Sahlin inte lyckades. Enligt socialdemokratiska riksdagsledamöter som Dagens Nyheter pratat med kommer han troligen även lyckas få S att rösta för att behålla vinster i välfärden.

Nästa vecka håller Socialdemokraterna kongress.

Vinster i välfärden stor strid

Den stora stridsfrågan är vinster i välfärden, som delar partiet mitt itu.

Partistyrelsen har ett förslag med ökad kvalitetsreglering, större insyn i företagens bokföring och stärkt meddelarskydd.

Men LO och flera motionärer till kongressen kräver vinsttak. Enligt en LO-initierad kampanj som leds av socialdemokratiska Tidens chefredaktör Daniel Suhonen är det mest vinstdrivna företag och lobbyister som hörs i debatten. Suhonen kräver nu, efter en färsk opinionsmätning som visar att 90 procent är emot vinster i välfärden, att S lyssnar på opinionen. I annat fall kan en folkomröstning bli aktuell, anser han.

ARTIKELN HANDLAR OM