Egypten: ”Polisen skjuter varningsskott”

Av: Mira Micic, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladets utsända rapporterar om protesterna vid amerikanska ambassaden i Kairo

KAIRO. Just nu pågår det våldsamma sammandrabbningar mellan polisen och demonstranterna vid USA-ambassaden.

– Polisen har nu omringat ambassaden och skjuter tårgas mot demonstranter. Medvetslösa människor bärs in på hotellet där vi är just nu, säger Nivette Dawod, Aftonbladets reporter på plats i Kairo.

Minst 13 demonstranter och sex poliser ska ha hittills skadats, uppgav tidigare egyptiska myndigheter till CNN. Det rapporterades om aktivister som kastat sten och molotovcocktails mot polisen, som svarat med tårgas. I dag fortsätter oroligheterna. Aftonbladet är på plats och bevakar demonstrationen – reportern Nivette Dawod och fotografen Magnus Wennman rapporterar:

Under dagen har Egyptens största parti, Muslimska brödraskapet planerat en protestsamling på torget. Men redan nu pågår protester i närheten av amerikanska ambassaden. En provisorisk vägg har byggts upp mellan demonstranter och kravallpolis och stenar viner däremellan. Över 200 människor har skadats under nattens strider, uppger lokala medier.

Samlas på Tahrirtorget

Efter fredagsbönen vid lunch har en grupp människor samlats på Tahrirtorget, som sedan folkrevolutionen startade varit samlingsplats för demonstranter från alla läger. De skriker ”med vårt hjärta, med vårt blod, vi försvara dig vår profet”.

Alldeles i närheten ligger den amerikanska ambassaden. Vägen dit är kantad av glassplitter, och tårgasen sticker i ögon och hals ju närmre vi kommer ambassadsbyggnaden.

Samir Gaballah står en bit bort från ambassaden. Han deltar inte i stenkastningarna:

–  Vi ska inte attackera de som jobbar på ambassaden, de har inte gjort oss något. De är oskyldiga, de har inte betalat för filmen, säger han till en kvinna när hon utbrister att hon hatar amerikaner.

”Filmen är ett hatbrott”

– Jag är här för att meddela de som trakasserar oss, Amerika, att den här filmen är ett hatbrott mot alla muslimer. Deras sätt att använda frihet skadar oss. Vi har rätt att säga stopp när de förödmjukar vår profet, säger Samir Gaballah till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Vi respekterar Jesus, vi respekterar kristendomen, vi respekterar alla religioner. Den här filmen har gått över en gräns man inte går över. Vi älskar profeten mer än oss själva och låter inte någon förolämpa profeten.

Majoriteten av de som  demonstrerar vid ambassaden är män. Ett flertal av dem undviker att svara på vad de jobbar med eller går i skolan. De är här för att yttra sin vrede.

Övernattat utanför ambassaden

Ahmed, 16, har övernattat utanför ambassaden de senaste tre nätterna. När Aftonbladet träffade honom tidigare kastade han sten mot polisen och kom springande blödande ut ur massan. Nu är han tillbaka med ett bandage runt huvudet.

– De har förolämpat min religion, jag vet inte vem som kan se en sådan film och inte bli provocerad, säger han.

På frågan om han sett filmen som orsakat protesterna, svarar han:

– Självklart har jag det. Hela Egypten har sett den. Tror du att vi är här bara för att någon sagt till oss att protestera? Vi är förolämpade!

Många av de demonstranter Aftonbladet möter jämför filmen, som tros vara gjord av Nakoula Basseley Nakoula, som en lika stor förolämpning som om någon hade förlöjligat förintelsen i Europa. Trots att filmmakaren visat sig vara egyptisk kristen boende i USA är många fortfarande övertygade om att han är israel eller jude, som det tidigare ryktades om.

Publicerad: