25 döda efter gisslandrama i Pakistan

1 av 7 | Foto: Pakistanska paramilitära soldater intar sina positioner efter att beväpnade män tagit gisslan på ett sjukhus
NYHETER

Två attacker i staden Quetta i sydvästra Pakistan har krävt minst 24 människors liv.

Först exploderade en bomb i en buss med kvinnliga studenter.

Sedan attackerade beväpnade islamister sjukhuset i staden.

Det första bombdådet inträffade under lördagseftermiddagen. En bomb exploderade i en buss fylld med kvinnliga universitetsstudenter. Minst 12 kvinnor ska ha dött i den attacken och ett tjugotal ska ha skadats.

– Det var en improviserad sprängladdning som hade placerats i de kvinnliga studenternas buss. Vi håller på att undersöka om den var fjärrstyrd, säger Zubair Mahmood, polischef i Quetta till AFP.

Gisslandrama på sjukhuset

Bomben exploderade direkt efter att kvinnorna hade gått ombord bussen. Enligt en annan poliskälla började bussen brinna kraftigt direkt efter explosionen – de som överlevde attacken ska ha haft svåra brännskador.

När de skadade började transporteras till Bolansjukhuset i Quetta attackerades också vårdinrättningen. En bomb exploderade i sjukhusets akutmottagning och dödade ytterligare elva personer. Sen stormade beväpnade män in på sjukhuset och tog ett okänt antal personer som gisslan. Minst tre sjuksköterskor ska ha dödats i attacken.

– Beväpnade män skjuter på våra säkerhetsstyrkor och det finns rapporter om att de har tagit gisslan, säger Abdul Wasey, talesman för en paramilitär säkerhetsstyrka till AFP.

Enligt ett uttalande från Pakistans inrikesminister, Chaudhry Nisar Ali Khan, ska gisslandramat vara över.

Staden Quetta ligger i den oroliga Baluchistanprovinsen i sydvästra Pakistan där attacker från klankrigare och militanta islamister har varit vanliga de senaste åren.

En militant sunnimuslimsk gruppering med kopplingar till pakistanska talibaner, Laskar-e-Jhangvi, har tagit på sig ansvaret för de båda attackerna enligt BBC.

Tidigare attack

Tidigare under lördagen skedde en annan attack tio mil från Quetta i provinsen Baluchistan. Då attackerade beväpnade män en byggnad som var tillägnad en av Pakistans grundare, Mohammad Ali Jinnah, i staden Ziarat. Åtminstone fyra bomber detonerade i byggnaden. Enligt en poliskälla blev den historiska träbyggnaden nästintill totalförstörd.

Den attacken har BLA, Baluchistans befrielsearmé, tagit på sig.

– Vi sprängde Ziarat-monumentet. Vi erkänner inga pakistanska monument, säger en talesperson för BLA til AFP.