Åtal väcks mot misstänkt kattmördare

NYHETER

En 16-årig pojke åtalas för nio fall av djurplågeri.

Katterna plågades och dödades i Högsbo och Majorna i Göteborg.

– I förhör säger han att han mår bättre när han gör detta mot katterna. Det lättar i hans huvud, säger åklagare Madeleine Berndt Stragnér.

Vid 10.30 på onsdagsförmiddagen lämnade åklagaren in åtalet till Göteborgs tingsrätt, mot den 16-åriga pojke som misstänks vara den kattmördare som hade ihjäl nio katter i göteborgsområdena Högsbo och Majorna.

16-åringen har erkänt att det är han som haft ihjäl katterna. Han är nu omhändertagen enligt lagen om vård av unga. På grund av vad som hänt har hans familj tvingats att flytta.

Pojken ska först ha tagit stryptag på katterna.

– Katten har blivit omtöcknad, och när katten fortfarande har varit levande har han huggit den i buken. I åtta av fallen har katten avlidit. I ett av fallen lyckades ett av katterna komma loss, säger Madeleine Berndt Stagnér, enligt TT.

Troligtvis psyksjuk

I bevisningen mot pojken finns knivar, en batong, handskar och ett antal laserpekare som ska ha använts i djurplågeriet.

De nio katterna dödades från november 2011 fram till 1 maj 2013. Strax efter det kunde 16-åringen gripas av polis.

I ett av fallen ska pojken ha spelat in djurplågeriet med sin mobilkamera. Filmen kommer att spelas upp under rättegångsförhandlingen.

– Han leker med dem. Skapar en social relation, så att de blir lugna, sedan utför han gärningen, säger Madeleine Berndt Stragnér.

Pojken ska också ha fantiserat om att ge sig på unga kvinnor.

Flashback hjälpte polisen

En undersökning har visat att pojken troligtvis lider av en psykisk sjukdom.

Enligt åklagare Madeleine Berndt Stragnér var det en slump att det blev katter som 16-åringen attackerade. En katt ska ha strukit sig mot honom när han var i slottsskogen, innan dåden började. Det ska ha satt igång fantasiter hos pojken, om hur det skulle kännas att ha ihjäl djuret, skriver TT.

Han har erkänt att han skadat en tionde katt. Den är dock inte med i åtalet då den inte hittats.

Privatspanare på forumet Flashback haft stor betydelse för att hitta 16-åringen.

Rättegången kommer att hållas på tisdagen nästa vecka, den 9 juli.