Denice, 15, räddade man på tunnelbanespåret

avSara Lodin

1 av 2

Med två minuter till nästa avgång låg en man avsvimmad på tunnelbanespåret.

När Denice Andrén, 15, kom till platsen tvekade hon inte en sekund.

– Jag tänkte inte utan bara sprang dit och hoppade ner på spåret, säger Denice Andrén till Aftonbladet.

När Denice Andrén kom till perrongen vid tunnelbanestationen Örnsberg i södra Stockholm och hörde att en man hade fallit ner på spåret efter ett yrselanfall agerade hon direkt. Tillsammans med en man i 35-årsåldern hoppade hon genast ned för att hjälpa honom.

– Han var helt borta, medvetslös. När han vaknade sa han att han hade ont i högra axeln, att han hade någon skada sedan tidigare, säger hon.

En tredje person sprang i väg för att varna spärrvakten och larma Räddningstjänsten när Denice och Johan, som mannen i 35-årsåldern heter enligt polisen, tog mannen till undsättning.

– Vi tog det så försiktigt som möjligt och gick jättelångsamt med honom över spåret till staketet där det kändes lite säkrare. Där väntade vi på att Räddningstjänsten skulle komma. Sedan fick vi gå längs med staketet och upp på perrongen igen. Då var polis och räddningstjänst där.

Denice berättar att hon inte hann tänka efter så mycket innan det rådiga ingripandet.

– Jag kände inte så mycket, jag ville bara hjälpa. Jag hann bara tänka att "bara han inte dör." Hade det varit jag hade jag velat ha hjälp, säger hon.

Var du någonsin rädd?

– Min bonusmamma är tågförare så jag vet ju hur farligt det är att gå ner på spåren. Jag var lite rädd, men tänkte inte så mycket på det. Men det sjönk in i går kväll ganska sent att jag riskerade mitt eget liv för att rädda en annan människa. Jag är faktiskt ganska stolt över att jag gjorde det, säger Denice.

Händelsen inträffade strax efter halv fem i går kväll. Många andra stod på perrongen och väntade på tunnelbanan.

– Det var ganska mycket folk på plattformen. De stod och kollade helt förstenade, de var nog väldigt chockade. Men en tredje person hoppade ner och hjälpte oss, kollade så allt var okej innan han var tvungen att åka i väg.

Denice vet inte vem mannen på spåret var, men tror att han var i 40-50-årsåldern. Hon vet heller inte vad som hände med honom sedan.

– När han låg där på båren sa han tack till mig och Johan som räddade honom. Jag vet inte hur han mår nu men jag hoppas att han mår bättre.

Har du några råd till andra i samma situation?

– Man ska tänka på att det är farligt, men jag tycker att man ska hjälpa sina medmänniskor. Ingens liv är mindre värt än någon annans. Jag är glad att vi fick honom därifrån – om han hade blivit överkörd av tåget hade jag ångrat mig resten av livet att jag inte hade hjälpt till.

I ett inlägg på sin Facebook-sida hyllar polisen i Skärholmen Denice, Johan och den tredje personen som sprang iväg för att larma. "Jag är djupt imponerad över deras medmänsklighet och hoppas att dessa tre vardagshjältar inspirerar andra att agera med samma hjältemod och respekt för medmänniskor," skriver Daniel Sund, polisassistent i Skärholmen.

– Det känns som att de handlat väldigt impulsivt. Och det känns som att Denice är en sådan som vill hjälpa sina medmänniskor. Man ska så klart tänka på att det är farligt att gå ner på spåren, men jag tycker att det var väldigt hjältemodigt av dem att hoppa ner, säger Daniel Sund till Aftonbladet.