Nyheter

Köpte en Renoir – på loppmarknad

Av: 

Oscar Nelson

NYHETER

En kvinna tros ha köpt en äkta tavla från konstnären Pierre-August Renoir för 46 kronor – på en loppis.

Ett auktionshus tror att tavlan kan vara värd uppemot 660 000 kronor, enligt New York Times blogg Art Beat.

Århundradets loppisfynd har gjorts på en marknad i Virginia, USA.

Fyndet tros vara en tavla målad av Pierre-August Renoir. Experter tror att landskapsmålningen kan vara Renoir´s "Paysage Bords de Seine", målad på slutet av 1870-talet, skriver BBC. Tavlan värderas till upp emot 660 000 kronor. Senast tavlan sågs var när den köptes från ett galleri i Paris 1926.

Köpte tavlan på loppis

Men för över ett och ett halvt år sedan, då tavlan köptes av en kvinna på en loppmarknad, trodde ingen att den var värd mer än ett par kronor.

Kvinnan hade varit på en loppis och köpt en låda med prylar för 46 kronor. I lådan fanns en docka, en plastko och en tavla.

Kvinnan ska främst tyckt att dockan var intressant och därför köpt lådan, uppger hon för Huffington Post.

Låg i en soppåse

Efter att tavlan legat i en soppåse i ett och ett halvt år tänkte kvinnan, som vill vara anonym, slänga det som låg i påsen. Men när hon tog bort pappret som satt bakom ramen på tavlan rådde hennes mamma att kolla värdet på tavlan, speciellt eftersom namnet "Renoir" stod på framsidan.

– Hon tog ut den från plastpåsen och det såg verkligen ut som den var äkta, säger Anne Norton Craner, en specialist som jobbar på auktionshuset i Virginia som tog emot konstskatten, till Huffington Post.

Kontrollerats av experter

Tavlan har nu kontrollerats av National Gallery of Art i Washington och en Renoir expert. Och nu känner sig Anne Norton Craner så pass säker att hon kan säga att det är en Renoir.

Hur tavlan hamnade på en loppmarknad i Virginia kan inte Craner svara på, uppger hon till The New York Times.

Publisert: