Tvingade barnen knäa på glasbitar – i flera timmar

Man i Dalarna torterade sina söner regelbundet

Socialkontoret på den lilla orten i Dalarna.
Socialkontoret på den lilla orten i Dalarna.

Stå på knä på glasskärvor och hålla upp händerna i luften, i timmar.

Utelåsning i vinterkyla blöt i bara kalsongerna, i timmar.

Det var tortyrmetoder pappan i Dalarna använde mot sina söner som är 14, 11 och 4 år gamla.

– Man kan inte fatta det, säger Bo Eriksson vid Dalapolisen.

Pappan är 39 år gammal och står nu åtalad för att ha torterat sin familj i åratal. 

Slag med grenris

Familjens mardrömsliknande tillvaro rullades upp i maj i år, då 39-åringen sågs sparka sin fyraårige son i baken och slå och sparka sin fru i huvudet, samtidigt som han sa att han skulle strypa henne till döds, utanför socialtjänstens kontor i den lilla orten i södra Dalarna där familjen bor.

Alla söner har regelbundet mellan februari 2009 och maj i år fått ta emot knytnävsslag och sparkar och slag med pinnar, bälte, knivskaft, tekoppar, grenris och innebandyklubbor mot huvudet och kroppen.

En standardmetod var också att pappan hällde ut grus eller glasskärvor på golvet hemma i bostaden, varefter han med våld tvingade ner sina tre söner på knä, och fick dem att hålla upp händerna i luften ovanför huvudena. Positionen fick de hålla i flera timmar.

Utelåstes i vinterkylan

Under vintern i fjol tvingade 39-åringen ut sin 14-åriga son i bara kalsongerna på balkongen, där han kastade kallt vatten på honom, stängde dörren och därefter inte släppte in honom i lägenheten på ett flertal timmar.

Han har under samma period utsatt sin fru för upprepad grov misshandel och dödshot. Vid två tillfällen har han våldtagit henne, när barnen var med.

Poliserna som varit inblandade i utredningen har blivit tagna av grymheten i fallet, uppger Bo Eriksson, pressinformatör hos polisen i Dalarna.

– De som har jobbat med det här säger att det verkligen är något helt utöver det vanliga. När man tänker på fallet kan man inte fatta det, säger han till Aftonbladet.

”Helt ofattbart”

Chefen för socialtjänsten på orten kan på grund av sekretess inte säga mycket om fallet.

– Det här är helt ofattbart. Det jag kan säga är att barnen lever under skydd och är placerade i familjehem.

Den 39-åriga mannen sitter häktad och åtalas nu för grov fridskränkning mot sina tre barn, grov kvinnofridskränkning, två fall av våldtäkt samt misshandel av en man utanför Röda Korsets lokaler på hemorten.

Han nekar till brott.

Publisert: