Tusentals evakuerade i svenskparadiset

NYHETER

En man hittad död i de våldsamma skogsbränderna på spanska solkusten

1 av 3

Våldsamma bränder tvingar tusentals människor att fly sina hem i svenskparadiset på Costa del Sol.

En man har hittats död i lågorna och flera skadats.

– Vi har haft flera månader utan regn så landskapet är en enda krutdurk, säger svenske Bengt.

Skogsbranden började vid 19-tiden på torsdagskvällen vid bergskedjan Sierra Negral, strax norr om svenskparadiset i Fuengirola på spanska solkusten.

Ett dygn senare brinner det fortfarande och tusentals människor har tvingats evakuera sina hem.

En död hittad

Värst drabbad uppges staden Ojen vara där 4 000 invånare har evakuerats, skriver spanska tidningen La Verdad.

Under fredagen hittades en äldre man död i vid ett utbränt hus i en by utanför Marbella, skriver Sky News. Han är det hittills enda kända dödsoffret men det har även rapporterats om minst två allvarligt skadade i bränderna som i natt upptog minst 600 hektar.

–  Vi har haft mördande solsken med temperturer mellan 30 och 40 grader Celsius flera månader utan regn så landskapet är en enda krutdurk. Allt vad som finns av brandbilar och personal från hela Andalucia jobbar med släckningsarbetet, sa Bengt Sändh som bott på solkusten i 13 år till Aftonbladet i natt.

– Jag ser hur himlen lyser upp från min altan.

Snart under kontroll

250 specialutbildade brandmän uppges ha arbetat på marken för att bekämpa elden tillsammans med de lokala styrkorna. Samtidigt har fem flygplan och flera helikoptrar vattenbombat det stora området där lågorna har slagit flera kilometer höga enligt Mijas borgmästare.

Under morgonen på fredagen mojnade vindarna lite och gav det stora räddningsmanskapet hopp om att kunna ta kontroll över de våldsamma bränderna.

”Branden kan stabiliseras inom de närmsta timmarna” uppgav myndigheterna i Andalusien i dag. Enligt Javier Carnerp, talesman för miljömyndigheten i Malaga, ”verkade elden gå att kontrollera inom det kritiska området” skriver La Verdad.