Tre gripna för nattklubbsbrand

avHenrik Jönsson, Ida Gustafsson, Sofia Roström Andersson

NYHETER

230 döda och över hundra skadade efter storbrand i södra Brasilien

1 av 5

Nattklubben i södra Brasilien förvandlades till ett inferno mitt under en konsert.

Fler än 230 personer dog och över hundra skadades i den värsta brandtragedin i landet på mer än 50 år.

Nu har polisen gripit en av nattklubbsägarna och två bandmedlemmar.

Bandet Gurizada Fandangueira Lotada stod på scenen på nattklubben Kiss i staden Santa Maria, i södra Brasilien, vid 02.30-tiden, lokal tid, när branden bröt ut.

Enligt lokala tidningen Globo News ska sångaren avfyrat en nödraket i lokalen som en del av showen. Raketen tog fyr i akustikplattorna i taket.

Tre gripna

Elden spred sig snabbt och tjock svart rök spred sig i lokalen och panik utbröt bland nattklubbsgästerna, som uppges vara så många som 500 personer, sa Gerson da Rosa Ferreira vid militärpolisen till Reuters under söndagen.

Fler än 230 personer dog i lågorna.

Enligt lokala myndigheter ska majoriteten av de döda omkommit efter att de andats in den giftiga brandröken när de inte lyckades ta sig ut från klubben.

I dag grep brasiliansk polis en av nattklubbens ägare och två av bandmedlemmarna misstänkta för brott i samband med branden, skriver TT och hänvisar till den spanska nyhetsbyrån Efe. En fjärde person är efterlyst av polisen. Enligt AFP ska det röra sig om ytterligare en av nattklubbsägarna.

Branden är den värsta som drabbat landet på mer än 50 år.

"Höll dörrarna stängda"

Luciene Louzeiro, vän till en av bandmedlemmarna, har inte velat kommentera orsaken till branden, eftersom hon inte såg exakt vad som hände. Hennes ilska riktar sig i stället mot dörrvakterna:

– De höll dörrarna stängda för att nattklubben inte skulle förlora några pengar. Det är så vidrigt att jag inte kan fatta det, säger hon till Globo News.

Överlevande har berättat att nattklubbsvakterna inte ville släppa ut gästerna. Anledningen är att nattklubbsbesök betalas på väg hem. Gästerna lämnar över notan där en bartender har skrivit vad de beställt i baren. Eftersom vakterna inte förstod allvaret i branden trodde de att gästerna ville sticka utan att betala.

Enligt vännen Luciane Louzeiro, är bandets dragspelare Danilo Jaques en av de omkomna. Han kom vilse i den tjocka, svarta röken och hittade inte till bakdörren där resten av bandet gick ut.

Över hundra skadade

Lokalen har dessutom bara en nödutgång – och enligt uppgifter till O Globo var den låst.

– När vi kom in i lokalen så låg det en hög med offer innanför dörren, säger Rodrigo Moura till O Globo.

112 personer skadades. 79 av dem intensivvårdas fortfarande, sa Brasiliens hälsominister Alexandre Padilha i dag, enligt TT. 80 procent av dem lider av rökförgiftning och de andra ska främst ha allvarliga brännskador.

Enligt Alexandre Padilha har ingen av de skadade avlidit under natten, men han framhöll att de närmaste dagarna blir kritiska för många av dem, skriver TT.

Också den av nattklubbsägarna som gripits av polis var på klubben när branden bröt ut. Mannen, som var där tillsammans med sin gravida fru, har vårdats för rökskador, skriver O Globo.

Svenska UD undersöker om svenskar kan ha skadats i branden.

– Sveriges ambassad i Brasilien är informerad och undersöker. I nuläget har vi inte fått in några uppgifter om att svenskar ska vara drabbade, säger Victoria Bell på UD:s pressjour till TT i går.