Nyheter

Får ersättning från F-kassan för godis och dyrt smink

Av: 

Mira Micic

NYHETER

Myndigheter tvistar om handikappersättning för hårspray, rouge, concealer och puder

Den 35-åriga kvinnan ansökte och fick handikappersättning för att köpa smink och godis.

Bland annat beviljas hon pengar för att köpa 92 flaskor hårspray.

– Det här är ett märkligt ärende, säger Birgitta Smedberg, allmänna ombudet för socialförsäkringen, som överklagat beslutet två gånger.

En 35-årig kvinna i norra Sverige får bidrag för att hon överkonsumerar smink och godis – nu bråkar myndigheterna om saken.
En 35-årig kvinna i norra Sverige får bidrag för att hon överkonsumerar smink och godis – nu bråkar myndigheterna om saken.

Den 35-åriga kvinnan som bor i norra Sverige har en diagnos som bland annat innebär att hon tvångssminkar sig och hetsäter mat och godis.

Sommaren 2011 ansökte hon om ersättning på cirka 200 000 kronor för merkostnader som hennes tvångsbeteende medför.

Bland annat ansökte kvinnan, som går i behandling, om pengar för att köpa 96 flaskor hårspray för 50 kronor styck, en puderdosa och en concealer i månaden, samt en rouge varannan månad. Utöver det ansökte hon om pengar för hetsätningsmat och godis, samt snus.

Kollade på Kicks hemsida

Försäkringskassan beviljade hennes ersättning för sjukvårdskostnader och medicinkonstnader, samt ersättning för:

hårspray – 4600 kr/år för att köpa 92 hårsprayflaskor, med motivering att "det är medicinskt styrkt att kvinnan till följd av sitt funktionshinder tvånsmässigt använder väldigt mycket hårspray och smink. Försäkringskassan bedömer att man vanligtvis använder 4 st hårspray per år. Kvinnan använder 8 st per månad, totalt 96 st per år".

puderdosa – 2500 kr/år , med motivering att "enligt uppgifter från Kicks hemsida kostar en puderdosa i genomsnitt 250 kr". Kvinnan får pengar för tio stycken.

rouge - 1000 kr/år, med motivering att rouge, enligt Kicks hemsida kostar i genomsnitt 200 kronor. Kvinnan får ersättning för fem stycken. 

concealer – 2200 kr/år: "Försäkringskassan bedömer att man köper en concealer per år" , som enligt Kicks hemsida kostar 200 kronor i genomsnitt. Kvinnan får ersättning för 11 stycken.

hetsätningmat och godis – 9480 kr/år.

Sammanlagt fick kvinnan 22480 kronor/år. Pengarna utbetalas varje månad.

Vill sänka ersättningen

Birgitta Smedberg, allmänna ombudet för socialförsäkringen, har överklagat ärendet två gånger.

Första gången beslutade förvaltningsrätten att ersättningen ska sänkas med några tusenlappar. Nu har ärendet överklagats till Kammarrätten och Birgitta Smedberg kräver att den sänks ännu mer.

– Det är att få en fram en vägledande domstolsavgörande. Det är ett märkligt fall. Det är svårt för Försäkringskassan att hantera det,  säger Birgitta Smedberg.

Till Kammarrätten skriver hon att "kvinnans funktionshinder inte anses nödvändiggöra förhöjda kostnader av denna storleksordning och bör därför inte godtas".

Den handläggare på Försäkringskassan som fattat beslutet om ersättningen vill inte uttala sig om ärendet.

Fick diagnos efter sjutton år

Monica Svanholm, verksamhetsansvarig för handikappersättning på Försäkringskassan, säger:

– Det här är en tråkig diagnos att ha, och ett jättetragiskt fall. Det är inte så att läkaren ordinerar hårspray. Man kan ansöka för vad man vill, men sedan är det en bedömning av vad man beviljas. Behovet måste vara medicinskt, men trots det sker det en rimlighetsbedömning. Det är vad som har skett i det här fallet och det är väldigt svårt att bedöma vad som är rimligt.

Den 35-åriga kvinnan berättar att det tog sjutton år innan hon fick en diagnos 2009:

– Innan det avfärdades det här som ”en tjejgrej”, att jag hetsäter och sminkar mig tvångsmässigt.

Hon berättar att mycket smink går åt varje dag.

– Det blir för mycket smink. Men jag bara måste. Om jag inte gör det, släpper inte ångesten och jag går inte ut.

Fotnot: Allmänna ombudet, som utses av regeringen och har en självständig ställning, har möjlighet att överklaga Försäkringskassans beslut i förvaltningsdomstolarna.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: