Obama: ”Ni har mött otänkbar ondska”

Presidenten mötte drabbade föräldrar och överlevare i Newtown

NEW YORK. De drabbade i Newtown mötte inte en president.

De mötte en tvåbarnsfar från Chicago:

Barack Obama, 51.

– Att vara förälder innebär att du har ditt hjärta utanför kroppen hela tiden, sa han.

När USA:s president ställde sig på podiet inne i föreläsningssalen vid 02.30 i natt svensk tid var det en betydligt yngre publik än han är van vid.

Läste upp namnen

Framför honom satt rad efter rad av små barn, fem till tio år gamla. Överlevare och syskon till offer från Sandy Hook Elementary School, som lyssnade på presidenten samtidigt som de kramade de gosedjur de burit med sig i famnen. Flera av barnen hade samma sort: en ljusbrun liten mjukishund. Många av dem grät, ihopkurade i sina föräldrars armar.

– Ni i Newtown, barn och lärare och räddningspersonal, har agerat så som vi alla hade hoppats att vi skulle agera. Med mod och med kärlek. Ni barn har hjälpt varandra, gjort som lärarna sa. Ett barn sa till och med "Jag kan karate, det är okej, jag leder oss ut", sa Obama som skrivit sitt tal själv. Något han aldrig gör i vanliga fall.

När han läste upp namnen på de omkomna hördes högljudda snyftningar runt om i lokalen, och även presidenten själv var märkbart berörd.

– Ni har mött otänkbar ondska. Men ni tog hand om varandra, ni älskade varandra, och det är så den här staden kommer att bli ihågkommen.

Träffat föräldrar

Innan presidenten ställde sig på scenen hade han i en annan del av skolan träffat flera av föräldrarna som mist barn, samt överlevare och den räddningspersonal som var först på plats efter massakern. De sistnämnda möttes av stående ovationer och applåder när de kom in i lokalen några minuter före Obama.

Detta var den fjärde gången som Obama tvingats resa till amerikanska städer för att möta familjer drabbade av massakrer. Något han själv valde att ta upp i sitt tal.

– Kan vi verkligen säga att vi som ett land har gjort tillräckligt för att skydda våra barn? Jag har tänkt mycket på det här de senaste dagarna… och svaret är nej. Vi kan inte skylla på politik och krångliga lagar längre. Vi kan inte tolerera det här mer. Tragedierna måste få ett stopp. Vi måste ändra oss. Vi kan bättre, sa Obama.

– Jag kommer att använda all kraft jag kan för att förhindra att det här händer igen, sa han och lämnade sedan lokalen till stående ovationer.

Publisert: