Värmeböljor beskrivs som global trend – ”Bara vi i Norden som har marginal”

Den heta sommaren fortsätter och ännu en värmebölja håller Sverige i ett fast grepp. Nu utfärdar SMHI en klass 1-varning för mycket höga temperaturer.

– Det är bara vi i Norden som har så stora marginaler att vi kan tycka det är skönt. I de flesta delar av världen väntar en humanitär katastrof säger SVT:s tidigare meteorologprofil Pär Holmgren.

Värmeböljan i Sverige fortsätter och temperaturer uppåt 30 grader väntas under helgen och den kommande veckan.

På landets campingar och badplatser är det inte många som klagar – men värmen slår också hårt mot bland annat bönder som tvingats tidigarelägga årets skörd för att rädda vad som räddas kan innan grödorna torkar ut.

Enligt LRF kan uppemot 40 procent av årets spannmålsskörd ha gått förlorad.

– Vi i Sverige kommer kanske bara märka det genom högre matpriser i några månader, men i stora delar av världen leder liknande torka till svält, säger den tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren, som föreläst om klimatfrågan i 20 år och i dag arbetar som naturskadespecialist på försäkringsbolag.

Den 12 juli beskrev brittiska The Guardian klimatläget i världen som en ”global värmebölja” i en ledarkolumn som Pär Holmgren delade på Twitter.

Hur skulle du beskriva klimatet i dag och de återkommande värmeböljorna den här sommaren?

– Å ena sidan är det alltid i mitten av juli som det blir de mest extrema väderhändelserna på norra halvklotet, å andra sidan är det precis just nu i juli som vi också har minst marginaler när klimatet förändras och värmeböljorna blir fler, skyfallen kraftigare och torkorna svårare, säger Holmgren.

– Klimatet är ju redan så påverkat av oss människor att uppvärmningen kommer fortsätta i flera årtionden till även om vi skulle få ett totalstopp på alla utsläpp av växthusgaser i morgon.

Enligt Holmgren är det bråttom om man ska kunna hejda den globala temperaturökningen vid max två grader, i enlighet med Paris-avtalet.

– Det största problemet är människors okunskap och bristande engagemang. Det måste bli tillräckligt många människor som inser allvaret innan de åtgärder som behövs får mandat.

– Problemet för många i Sverige är kanske att vi i Norden, Ryssland och Kanada i princip är de enda med så stora marginaler att vi kan tycka det är skönt med ökade temperaturer. Just nu går vi mot en temperaturökning på tre grader, och i resterande världen väntar då en humanitär katastrof som är den största i mänsklighetens historia.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN