Thailand

Försvunna pojkar i Thailand hittade vid liv

Av: 

Petter J Larsson

John Granlund

NYHETER

Pojklaget försvann in i en grotta för nio dagar sedan.

Nu har de tolv pojkarna och deras tränare hittats – vid liv i grottan.

Nu återstår att föra ut pojklaget i säkerhet.

– Vår operation är ännu inte över. Vi kommer att pumpa ut allt vatten från grottan, säger regionens guvernör Narongsak Osottanakorn.

På måndagen hade det gått nio dagar sedan det thailändska fotbollslaget försvann in i Tham Luang Nan Non-grottan, vars öppningar blockerades av ett monsunregn.

Nu har de hittats vid liv, rapporterar BBC.

Uppgiften bekräftas av den lokala guvernören Narongsak Osottanakorn:

– Vi har hittat dem och de är i säkerhet.

Pojkarna ska ha hittats av ett marint specialförband, uppger BBC.

Över 1 000 personer har deltagit i den omfattande sökinsatsen efter 12 pojkarna och deras 25-årige tränare. Utöver thailändska räddningsarbetare och attackdykarförband har även experter från bland annat Kina, Australien, Japan, USA och Storbritannien kallats in, skriver CNN.

Enligt thailändska marinen ska också svenska dykare under dagen ha deltagit i insatsen, uppger Ekot.

Just nu befinner sig pojkarna fortfarande i grottan.

– Vår operation är ännu inte över. Vi kommer att pumpa ut allt vatten från grottan och sedan kommer vi att ta ut alla tretton personer därifrån. Vi planerar nu att sända ner sjuksköterskor och läkare i grottan för att undersöka deras hälsa. Vi kommer att arbeta hela natten, säger guvernören Narongsak Osottanakorn enligt CNN.

Om operationen att pumpa ut allt vatten ur grottan återstår att föra ut pojkarna genom vattnet - vilket kan bli en utmaning.

– Värsta tänkbara scenariot är att de tvingas dyka ut dem. Då kommer de att vara helt omslutna av vatten och bära en dykarmask eller någon form av dykarhjälm för att göra situationen aningen mindre stressande för dem. Men det kommer att vara en mycket skrämmande upplevelse, säger säkerhetsexperten Pat Moret till CNN.

För att kunna genomföra en sådan operation måste pojkarna och deras tränare först få i sig näring.

– De behöver vätska och kanske också matas. De kommer att behöva värme. Det kan vara så att de har legat still i dagar nu så deras motorik är inte vad den borde vara. Så jag skulle säga att de inte är redo för en förflyttning förrän om 12 timmar, säger Pat Moret.

Tidigare under måndagen gick lokala myndigheter ut med att man hade gott hopp om att finna pojkarna.

En grupp attackdykare i ett SEAL-förband hade tagit sig 500 meter i riktning mot en underjordisk strand – dit man hoppas att pojklaget tagit sig för att undvika de enorma regnmassor som vällt in i grottan sedan försvinnandet.

– I går nådde vår flottas SEAL-förband en T-korsning och under dagen kommer de att fortsätta trycka till vänster, men det hinder vi stött på är ett litet hål som vi måste vidga så att folk kan komma igenom, säger Chiang Rai-regionens guvernör Narongsak Osatanakorn enligt Reuters.

Utanför turistattraktionen, som laget besökt flera gånger tidigare, har vänner och familjer till de försvunna pojkarna som är mellan 11 och 16 år gamla vakat och hoppas på ett lyckligt slut.

ANNONS EXTERN LÄNK

25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns – handla här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Thailand

LÄS VIDARE

Framsteg i sökandet efter pojklaget – en vecka efter grottförsvinnandet

ÄMNEN I ARTIKELN

Thailand